Svet
1325 ogledov

Rusi naj bi uporabili kemično orožje

Mariupolj. Profimedia
V Ukrajini poročajo o morebitni ruski uporabi kemičnega orožja.

Poteka 48. dan vojne v Ukrajini. Proruski separatisti naj bi včeraj prevzeli nadzor nad pristaniščem v mestu Mariupolj na jugovzhodu Ukrajine, je v televizijskem govoru dejal vodja ljudske republike Doneck Denis Pušilin. Preostanek ukrajinskih sil v mestu naj bi se zatekel v metalurško tovarno Azovstal. Soočajo se s pomanjkanjem streliva, medtem ko se srditi boji nadaljujejo.

Včeraj so se na družbenih omrežjih pojavila poročila o uporabi kemičnega orožja v pristaniškem mestu Mariupolj, ki je od 17. marca odrezan od območij pod ukrajinskim nadzorom. Da naj bi ruske sile uporabile to orožje, je navajal tudi ukrajinski bataljon Azov. Predsednik Volodimir Zelenski poročil ni potrdil, je pa posvaril pred uporabo kemičnega orožja.

Velika Britanija zato preiskuje navedbe o ruski uporabi kemičnega orožja. "Obstajajo poročila, da so ruske sile morda uporabile kemične snovi v napadu na ljudi v Mariupolju. S partnerji si prizadevamo ugotoviti podrobnosti," je v ponedeljek na Twitterju zapisala britanska zunanja ministrica Liz Truss. Kot je dodala, bi bila uporaba tovrstnega orožja izjemno stopnjevanje konflikta, od ruskega predsednika Vladimirja Putina in njegovega režima pa da bodo terjali pojasnila in odgovornost.

Ljudje v Mariupolju naj bi imeli težave z dihali

Pred tem so se poročila o domnevni uporabi kemičnega orožja v Mariupolju pojavila na družbenih omrežjih. Ukrajinska poslanka Ivana Klimpuš je na Twitterju zapisala, da je Rusija v mestu uporabila "neznano snov" in da ljudje trpijo za težavami z dihali. "Najverjetneje kemično orožje!" je dodala.

Pomočnik župana Mariupolja Petro Andruščenko je medtem na Telegramu zapisal, da tovrsten napad "trenutno ni potrjen". "Čakamo na uradne informacije vojske," je zapisal.

Da je ruski dron nad vojake in civiliste v Mariupolju spustil "strupeno snov", je že pred tem v ponedeljek zatrdil nacionalistični bataljon Azov, ki je obenem navajal, da naj bi ljudje doživljali dihalne odpovedi in nevrološke težave. "Trije ljudje imajo jasne znake zastrupitve z vojaškimi kemikalijami, a brez katastrofalnih posledic," je v video sporočilu na Telegramu dejal vodja bataljona Andrej Bilecki. Ruse je obtožil uporabe kemičnega orožja med napadom na metalurški obrat Azovstal v mestu.

V strateško pomembnem industrijskem in pristaniškem mestu, v katerem je pred vojno živelo približno 440.000 ljudi, naj bi od začetka vojne pred skoraj sedmimi tedni umrlo na tisoče civilistov, mesto pa je zdaj uničeno.

Mariupolj. | Avtor: Profimedia Profimedia
Zelenski trditev še ni potrdil

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je tega vprašanja dotaknil v svojem nagovoru pozno v ponedeljek, češ da bi Rusija lahko uporabila kemično orožje proti braniteljem Mariupolja, ni pa potrdil, da bi se to že zgodilo. "To obravnavamo z največjo resnostjo," je dodal po poročanju BBC.

Da so seznanjeni s poročili, je potrdil tudi tiskovni predstavnik ameriškega Pentagona John Kirby, ki pa je dodal, da jih ne morejo potrditi. "Ta poročila, če so resnična, so zelo zaskrbljujoča in odražajo skrbi, ki smo jih imeli glede ruske možnosti uporabe različnih sredstev za nadzor, vključno s solzivcem, pomešanim s kemičnimi snovmi," je dejal.

Predstavniki zahodnih držav in Ukrajine so že v preteklosti svarili, da bi se lahko Rusija v svoji invaziji na Ukrajino zatekla k uporabi bolj skrajnih ukrepov, tudi kemičnega orožja, a doslej tovrsten napad še ni bil potrjen.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Idioti 09:47 15.april 2022.

    Ko se bo zamenjala Vlada , pričakujte svobodne demonstracije v podporo Rusiji , da speremo sramoto , ki nam jo je nakopala desna greznica !Jaz osebno bom pa vlložil prijavo proti Toninu za : ZMANJŠANJE VOJNE PRIPRAVLJENOSTI DRŽAVE !

  • Idioti 09:43 15.april 2022.

    Pa še to v vednost Urednišštvu ! Mariupol je SVOBODEN že 5 dni ! Seveda , če se posluša Ofarbanega dobiš občutek , da so oni 20km pred Moskvo in ne Rusi 20km pred Kievom ! Prevedeno na naše razmere ...prikaži večre zgleda tole vaše pisanje takole . Ljubljani ni osvobojena , ker smo obkolili papirnico GORIČANE kjer se v njenih podzemskih hodnikih tlači 1500 Nemcev brez municije , hrane in vode . Lahko boste , sam mal še počakajte napisali tudi BREZ ZRAKA , ko bodo ščurke zaplinili !

  • Idioti 09:34 15.april 2022.

    Za NACISTE skrite pod ASTALLOM ni drugega , kakor plin za ščurke ! Zahod govori o kemičnem orožju , misli pa na NAPALM ! To ne povedo , ker jih je sram , da ljudje ne bi povezali PROTIPRAVNO VOJNO ...prikaži večO POČETJE Amerikancev v Vietnamu ! Kemično sredstvo je vsaka stvar na tem svetu , tudi smodnik al pa CET ZA PRANJE POSODE !