Svet
3970 ogledov

Rusi objavili strašljiv video nesreče letala družbe Aeroflot

41 ljudi je umrlo, 10 jih je bilo huje poškodovanih. Ruske oblasti so objavile video posnetek strašljive letalske nesreče, ki se je na moskovskem letališču Šermetjevo zgodila 9. maja lani.

Letalo Sukhoi Superjet 100 v lasti ruske družbe Aeroflot je med pristankom zajel ogenj.

Preiskovalci nesreče so ugotovili, da je za nesrečo kriv pilot Denis Evdokimov, ki so ga že obtožili, da je iz malomarnosti povzročil smrt 41 ljudi.

V letalo je kmalu po vzletu udarila strela, zaradi česar so odpovedale vse elektronske naprave na krovu. Pilot in kopilot sta se zato odločila, da se z letalom vrneta na letališče Šermetjevo, od koder sta vzletela in tam zasilno pristaneta.

Zaradi zelo 'trdega' poskusa pristajanja (letalo se je večkrat odbilo od pristajalne steze) so se letalska kolesa samodejno zložila nazaj v trup. Letalo je zato drselo po trupu, poškodovala so se krila, puščati je začelo gorivo, izbruhnil je ogenj.

Zgorel je praktično cel zadnji del letala. Video posnetek, ki so ga objavile ruske oblasti, tragedijo prikazuje izjemno nazorno.

17 sekund po tistem, ko se je letalo ustavilo, je posadka odrla sprednja vrata in namestila napihljiv tobogan, po katerem so se preživeli potniki rešili iz gorečega letala. 13 sekund po tem so enako naredili še na drugi strani letala. 37 potnikov se je rešilo, 10 je bilo poškodovanih.

Na prizorišče sta pridrvela dva gasilska avta in pričela gasiti ogenj. Iz video posnetka je izrezan del, ki so ga ujele druge kamere, kjer kopilot skoči iz pilotske kabine in nato spleza v trup letala, da bi pomagal pri reševanju potnikov.

Preiskovalci nesreče so ugotavljali, kaj je med tem počel pilot: Je tudi on pomagal pri reševanju, ali je poskušal rešiti le sebe.

Preiskovalci, ki so tožbo zober pilota vložili oktobra lani, Evdokimova obtožujejo, da ni sledil zapisanim protokolom, ki so predvideni v primeru nesreče, zaradi česar je letalo pristalo pod napačnim kotom, kar je botrovalo nesreči. Grozi mu sedem let zapora.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Skipi 12:30 16.april 2020.

    Eni pa s kovčki jeb.. jim p... m.. To bi moral na pol sekunde skakat ven, eni ljudje o res tako nesposobni, največkat to vidim ravno pri slovencih na letalih. Vsak rabi 10 minut da se zrihta. Pa še kakšni ...prikaži večkšni fini stari Italjani jim lahko kondurirajo.

  • Avatar jate
    jate 11:02 16.april 2020.

    lani ????? skoraj leto nazaj!!!!!!!