Svet
31 ogledov

Rusi ostro nad somalijske pirate

Ruske sile so pri reševanju posadke tankerja ubile enega pirata, aretirali pa so Žurnal24 main
Ruske varnostne sile so v dramatični reševalni akciji osvobodile posadko ruskega tankerja, ki so ga pred obalo Jemna zajeli somalijski pirati.

Varnostne sile so se odločile, da bodo 23-člansko rusko posadko poskušale osvoboditi s pomočjo helikopterja. V trenutku, ko se se približali ladji, so pirati proti njim usmerili strele.

Po več minutah obstreljevanj je Rusom uspelo aretirati pirate in osvoboditi vse člane posadke tankerja Moskovska univerza.

Ruske sile so aretirale deset piratov, ki jih bodo pripeljali na zaslišanje v Moskvo. Enega izmed piratov so med obstreljevanjem ubile.

Tanker Moskovska univerza, ki pluje pod liberijsko zastavo, je bil s 86 tisoč tonami surove nafte v skupni vrednosti okoli 50 milijonov dolarjev namenjen iz Rdečega morja na Kitajsko, ko ga je napadla skupina piratov, oborožena z avtomatskim orožjem.

Posadka na varnem
Pirati sicer v vseh 20 urah obleganja tankerja niso uspeli priti do članov posadke. Slednja se je skrivala v varni sobi tankerja.

Prav to je bil razlog, da so se ruske varnostne sile odločile za tako nasilno osvoboditev posadke. V veliko pomoč jim je bilo tudi to, da je posadka ugasnila vse motorje in da je bila vojaška ladja oddaljena le za dan vožnje.

Pirate ščiti poznavanje zakonov
Pirati so v prejšnjih mesecih zajeli več deset tovornih ladij. V večini primerov so morale Natove varnostne sile pirate po zajetju izpustiti, saj so slednji na to dobro pripravljeni.

Slednji v trenutku, ko vidijo, da se jim približuje vojaška ladja, svoje orožje in navigacijske predmete vržejo v morje in tako jim ne morejo ničesar dokazati. S tem si namreč zagotovijo, da hitro pridejo na obalo in čez nekaj dni napadejo novo ladjo.

Kapitan protipiratske enote EU Eversten Cees Vooijs je za britanski BBC pred časom dejal: "Ko smo zajeli čolne piratov, nismo našli ničesar. Njihova zgodba je bila, da so ribiči, a tudi nobene ribiške opreme nismo našli. 

Za nas je bilo kristalno jasno, da so napadli ladjo ... a to ni bilo dovolj za javnega tožilca na Nizozemskem, saj ni imel oprijemljivih dokazov za sojenje."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.