Svet
13 ogledov

Rusi poveljnika odpeljali v neznano

ukrajina ukrajinski vojaki
1/10
Reuters
Ruske sile so z oklepniki in orožjem vstopile v eno zadnjih ukrajinskih oporišč na Krimu. Poveljnika odpeljali. Ukrajinsko obrambno ministrstvo bi svojim vpletenim vojakom podelila status vojnih veteranov.

Razmere v Ukrajini so zelo napete tudi danes, saj ruske enote ob pomoči Moskvi zvestih domačinov še naprej potiskajo ukrajinske vojake iz še pred nekaj dnevi uradno ukrajinskega ozemlja.

Po včerajšnjem odloku ruskega predsednika Vladimirja Putina o priključitvi območja Krima Ruski federaciji so danes ruske enote ob pomoči lokalne milice obkolile vojaško bazo Belbek in ukrajinske vojake pozvale k vdaji. Ker se po izteku ultimata to ni zgodilo, so ruke enote z oklepniki vdrle v bazo. Priče so poročale tudi o strelih, en ukrajinski vojak je bil ranjen. Poveljnik baze polkovnik Julij Mamčur je za Reuters v telefonskem pogovoru dejal, da sedaj Rusi od njega zahtevajo, naj gre z njimi na nedoločeno lokacijo "na razgovor".

Na vprašanje, ali meni, da se bo od tam tudi varno vrnil, je dejal: "To bomo pa še videli. Za zdaj smo vse naše orožje pospravili v orožarno."

Baza Belbek je ena zadnjih baz na polotoku, ki je še bila zvesta novim oblastem v Kijevu. Bel

Padlo tudi oporišče v Novofedorivku

Okoli 200 proruskih protestnikov pa je vdrlo tudi v ukrajinsko vojaško letalsko oporišče Novofedorivka na zahodnem delu polotoka Krim. Ob vpitju "Rusija! Rusija!" je množica začela razbijati okna. Ukrajinski vojaki so se zabarikadirali v notranjost zgradb, s streh pa so proti vsiljivcem metali dimne bombe.

Protestniki so ob navzočnosti ruskih vojakov sneli ukrajinsko zastavo in jo zamenjali z belo-modro zastavo ruske mornarice.

Tiskovni predstavnik ukrajinskega ministrstva Vladislav Seleznjov je ob sklicevanju na vire iz oporišča dejal, da so se ukrajinski vojaki umaknili v glavno zgradbo. "Med napadalci je nekaj lokalnih prebivalcev in veliko drugih. Ne poznamo njihovih obrazov," je Seleznjova citiral vir iz oporišča.

Protestniki so medtem oporišče že zapustili, a je oporišče ostalo v rokah ruskih vojakov.

Razglasili vojaški nadzor na Krimom

Rusija je medtem razglasila popoln vojaški nadzor nad Krimom, potem ko so ji oboroženi neznanci predali nadzor nad strateškimi lokacijami, ki so jih zavzeli po februarski odstavitvi ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da ruske zastave plapolajo na 146 vojaških zgradbah, ki so bile pred tem ukrajinske. Ruska črnomorska flota je doslej zavzela 54 od 67 ukrajinskih vojaških plovil v krimskih pristaniščih, danes pa je prevzela nadzor tudi nad edino ukrajinsko podmornico na Krimu.

Ne dezerterji temveč junaki!

"Nihče od vojakov na Krimu - domoljubov, ki niso izdali prisege zvestobe ukrajinskemu narodu - ne bo pozabljen," je sporočilo ukrajinsko ministrstvo. Hkrati je zanikalo poročila, da bodo vojaške enote, ki so zapustile Krim, razpuščene in da ukrajinski tožilci vojake preganjajo zaradi izdaje.

S to izjavo, objavljeno na spletu, je ukrajinsko obrambno ministrstvo želelo odgovoriti na dezinformacije o ukrajinskih oboroženih silah, ki jih po njegovih navedbah "aktivno širijo ruske posebne službe".

Obrambno ministrstvo je še dodalo, da ukrajinske oblasti preučujejo možnost, da bi tem vojakom podelili status vojnih veteranov, ker so pokazali "moč in pogum", s čimer bi jim zagotovili finančno podporo.

Komentarjev 4
  • momo 20:15 22.marec 2014.

    ma kaki srbi in rusi ti si prava govno...ni kriv narot ampak politika saj bos videl kaj nas bo doletelo ces kakih 3 leta....takrat pa se bos skrivo....čavez

  • Avatar čavez
    čavez 18:15 22.marec 2014.

    Ista miselnost rusov kot srbov isti scenari ista govna.

  • renemario 16:02 22.marec 2014.

    Daj prosim te lepo, kaj naj crkujejo za politike, ki so nekje tam na toplem in varnem,. Nikoli in prav so tako naredili.