Svet
4 ogledov

Rusi razdeljeni glede Ukrajine

Proukrajinski protesti v Rusiji
1/2
Reuters
V središču Moskve se je zbralo več deset tisoč ljudi, ki so protestirali proti ruskemu vmešavanju v Ukrajini in zasedbi Krima, precej manj podpornikov pa se je zbralo v podporo Putinu. Rusija v VS ZN z vetom blokirala resolucijo o Krimu.

Udeleženci protesta v podporo enotni Ukrajini so mahali z ukrajinskimi in ruskimi zastavami ter vzklikali gesla, ki jih je bilo mogoče slišati že med nedavnimi protesti na kijevskem Trgu neodvisnosti. Nosili so napise kot "Putin, umakni se iz Ukrajine" in "Zasedba Krima je ruska sramota" ter primerjali dejanja Rusije na Krimu z nemško priključitvijo Sudetov med drugo svetovno vojno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nekateri levičarski protestniki so nosili črno-rdeče zastave za nekatere sporne ukrajinske uporniške vojske (Upa), ki se je borila proti sovjetskim in nacističnim silam med drugo svetovno vojno.

Po ocenah AFP se je protestov v podporo Ukrajini udeležilo okoli 50.000 ljudi, medtem ko je ruska policija navedla številko 3.000 ljudi.

Skromnejša podpora Putinu

Demonstracij v podporo Putinu, ki so dajale videz dobro organiziranega shoda, pa se je prav tako v središču Moskve po ocenah policije udeležilo 15.000 ljudi, še navaja AFP. Televizijske kamere so pokazale množico v rdeče oblečenih ljudi z rdečimi zastavami v rokah, iz zvočnikov pa so odmevale besede "fašisti", ki so letele na prebivalce Ukrajine, ki da so sovražno nastrojeni proti tamkaj živečim Rusom.

Rusija blokirala resolucijo o Krimu

Rusija je v Varnostnem svetu ZN danes z vetom blokirala resolucijo o referendumu na Krimu. Resolucija, ki so jo predložile ZDA, podprle pa zahodne države, poziva vse države, naj ne priznajo referenduma o priključitvi Krima Rusiji, ki naj bi potekal v nedeljo. Kitajska se je glasovanja o resoluciji vzdržala.

Osnutek resolucije, v katerem je zapisano, da nedeljski referendum na Krimu ne bo imel veljave, je podprlo 13 od 15 članic Varnostnega sveta. Ker je Rusija, ki ima kot ena od petih stalnih članic pravico veta, to tudi uporabila, resolucija ni bila sprejeta. Kitajska, sicer tudi stalna članica VS ZN, se je glasovanja vzdržala, s čimer je Moskvo še bolj osamila pri reševanju krize v Ukrajini.

Varnostni svet ZN se je danes sestal na nujni seji na pobudo Washingtona, po tistem ko ZDA in Rusiji v petek ni uspelo doseči napredka v krizi na ukrajinskem polotoku Krim. Ameriški državni sekretar John Kerry in ruski zunanji minister Sergej Lavrov na večurnih pogovorih v Londonu o krimskem vprašanju namreč nista našla skupnega jezika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.