Svet
19 ogledov

Rusi si želijo manj bomb in bombnikov

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v nagovoru konference o razorožitvi pono Žurnal24 main
Rusija se je na konferenci o razorožitvi v Ženevi zavzela za nov strateški sporazum o razoroževanju, ZDA pa ponovno pozvala, naj v vzhodni Evropi ne postavljajo protiraketnega ščita.

Zunanji minister Rusije Sergej Lavrov je dejal, da so pripravljeni na nov start v odnosih z Združenimi državami, ena od prioritet za svež veter med državama pa naj bi bil prav sporazum o omejevanju strateškega napadalnega orožja.

 

Bližnji vzhod brez jedrskega orožja

Sergej Lavrov je ponovil ruski poziv, naj Bližnji vzhod postane območje brez jedrskega orožja. A ga je uravnotežil z izjavo, da sporazum o neširjenju jedrskega orožja dovoljuje uporabo jedrske enregije v miroljubne namene. Rusija je namreč Teheranu pomagala zgraditi jedrski reaktor, v ZDA in EU pa so prepričani, da Iran skrivaj razvija jedrsko orožje. Tega naj bi že imel Izrael, čeprav uradno to ni bilo nikoli potrjeno. Lavrov upa, da bodo ZDA pri vprašanju Irana ubrala diplomatsko pot.

Med konferenco je Lavrov pozval Washington, naj resno razmisli tudi o pomislekih Moskve do protiraketnega ščita v vzhodni Evropi. „ Če bo ščit dejansko postavljen, bi ogrozil strateške interese Ruske federacije. Razmisliti bi morali o ukrepih s katerimi bi zmanjšali to tveganje,“ je poudaril ruski zunanji minister.

Tudi ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je včeraj med ameriškimi prioritetami navedla sporuma z Rusijo, ki bi nadomestil sporazum START1o zmanjševanju jedrskega orožja. Ta se namreč izteče v letošnjem decembru. V Moskvi menijo, da je START1 ključnega pomena pri omejevanju oboroževanje v svetu po koncu hladne vojne, zato bi njegov konec brez naslednika porušil strateško ravnotežje.

Rusi želijo z novim sporzumom poleg števila jedrskih bomb omejiti tudi število transprotnih sredstev za njihovo uporabo, od medcelinskih raket do jedrskih podmornic in strateških bombnikov. Temu pa se je ves čas izogibala prejšnja ameriška vlada Georga Busha.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.