Svet
3 ogledov

Rusi: Šlo je za piratsko dejanje

Tovorna ladja Arctic Sea je dva tedna vzbujala različna ugibanja o svoji usodi. Žurnal24 main
Ruske oblasti so sporočile, da so priprle osem ljudi, osumljenih ugrabitve trgovske ladje Arctic Sea, ki je zaradi dvotedenske izginitve vzbujala različne sume.

Saga finske trgovske ladje s 15-člansko rusko posadko se je začela konec julija, ko je izginila po preplutju Rokavskega preliva, ruska vojna mornarica pa jo je pred dnevi odkrila pri Zelenortskih otokih, skupaj z več kot milijon evrov vrednim tovorom lesa.

Ruska mornarica je izginulo tovorno ladjo našla 480 kilometrov od Zelenortskih otokov. © Wikipedia

 
Izginitev ladje je sprožila različna ugibanja, od tega, da je bila ladja vpletena v vohunjenje, pa do domnev, da je prevažala skriven tovor. Malteške oblasti – ladja je plula pod malteško zastavo – so medtem sporočile, da so ves čas vedele za položaj ladje, vendar pa zaradi varnosti posadke in tovora podatkov o tem niso razkrile javnosti.

Osmerica ugrabiteljev je na ruski vojni ladji Ladni. © AFP

 
Ruski obrambni minister Anatolij Serdjukov je povedal, da je priprta osmerica – gre za štiri Estonce, dva Latvijca in dva Rusa – do ladje priplula na gumijastem hitrem čolnu. Pod pretvezo, da imajo težave s svojim plovilom, so se vkrcali na ladjo in nato prevzeli nadzor nad njo.

"Šlo je za klasično piratstvo," je novinarjem povedal Serdjukov. Osmerico zaslišujejo na ruski protipodmorniški ladji Ladni.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.