Svet
2501 ogledov

Rusi so se morali umakniti z ozemlja, ki so ga priključili Rusiji

Ukrajina Epa
Ruske sile so se umaknile iz strateško pomembnega mesta Liman na vzhodu Ukrajine, je danes potrdil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov. Po njegovih besedah so s tem želeli preprečiti, da bi približno 5000 ruskih vojakov ostalo ujetih za ukrajinsko bojno črto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Novico o skorajšnji obkolitvi ruskih sil je pred tem sporočil guverner regije Lugansk Sergej Hajdaj, ki pa je dejal, da jim poveljniki ne dovolijo umika in da imajo ruski vojaki na tem območju samo tri možnosti, "lahko se predajo, poskušajo prebiti ali pa vsi skupaj umrejo".

Iz obrambnega ministrstva v Kijevu so potrdili, da njihove sile že vstopajo v Liman.

Rusija je v zadnjih tednih doživela vrsto vojaških neuspehov na vzhodu in jugu Ukrajine, kjer ukrajinske sile vodijo silovito protiofenzivo.

Zaradi referendumov o priključitvi štirih ukrajinskih regij Rusiji, ki so sicer naleteli na neodobravanje mednarodne skupnosti, Rusija zdaj velik del vzhodne Ukrajine uradno obravnava kot rusko ozemlje.

Ker se Liman nahaja na severu doneške regije, ki si jo je Moskva v petek pripojila, bi Kremelj lahko napade na to območje obravnaval tudi kot napad na Rusijo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je poudaril, da bodo ukrajinske sile ne glede na poteze Kremlja osvobodile vso ozemlje, ki ga je zasedla Rusija. V ta namen se zanaša tudi na težko orožje z Zahoda in vojaške svetovalce iz držav članic Nata.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 31
  • naci 11:42 02.oktober 2022.

    Eksplozivne novice o uhajanju plina iz Severnega toka: CIA svari pred napadom na Ukrajino. Podatek bi težko bil bolj eksploziven: ameriška tajna služba Berlina NI opozorila na napad Rusov, kot so domnevali doslej. V resnici je imel znake možne sabotaže ...prikaži več s strani Ukrajincev, poroča “Spiegel” Kdo bi lahko bil po mnenju Američanov možni načrtovalec? Vsi so samodejno pomislili na Ruse. Zdaj se je izkazalo, da sploh ni šlo za njih. Zgodilo se je tole: CIA je prisluškovala Rusom in jih slišala, ko so i

  • Kmodri 23:47 01.oktober 2022.

    Kamor blaznost hiti, tja Car Putler drvi! K. Modri

  • Kmodri 23:46 01.oktober 2022.

    Car Blazni živi v v vzporednem svetu!