Svet
36469 ogledov

Rusi sporočili pomembno novico

Vojna v Ukrajini EPA

Danes je deseti dan ruske invazije na Ukrajino.Ta konec tedna - kdaj točno še ni znano - naj bi se medtem še v tretje sestali pogajalci Kijeva in Moskve ter skušali doseči dogovor, ki bi vsaj zmanjšal, če že ne ustavil trpljenja Ukrajincev. Tudi tokrat bodo pogajanja predvidoma potekala v Belorusiji, medtem ko je Ukrajina za naprej predlagala mednarodne posrednike in pogajanja v državi, kot je npr. Turčija.

.Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pred tem ostro kritiziral Nato, ki se ni odločil za prepoved letenja nad Ukrajino. Nato je obtožil, da je "dal zeleno luč za nadaljnje bombardiranje ukrajinskih mest in vasi"

Rusi sporočili pomembno novico

Medtem pa prebivalci napadene države s strahom pričakujejo, kaj bo prinesel novi dan. Rusko obrambno ministrstvo je danes napovedalo prekinitev napadov na mesti Mariupol in Volnovaha na jugu Ukrajine, da bi prebivalcem obeh obleganih mest omogočili evakuacijo, poročajo tuje tiskovne agencije. "Humanitarni koridorji in izstopne poti so usklajeni z ukrajinsko stranjo," so sporočili.

Premirje bo začelo veljati danes ob 10. uri po moskovskem oziroma ob 8. uri zjutraj po srednjeevropskem času, so napovedali v Moskvi.

"Z začetkom ob 10. uri po moskovskem času (...) ruska stran razglaša premirje in odpira humanitarne koridorje za civiliste, da zapustijo Mariupol in Volnovaho," so sporočili.

Pred tem je svetovalec ukrajinskega predsednika Mihail Podoljak izjavil, da želi Volnovaho zapustiti okoli 20.000 civilistov, 200.000 pa jih želi zapustiti Mariupol. Ta mesta trenutno nadzoruje ukrajinska vojska, vendar jih blokirajo ruske sile.

Napoved prekinitve ognja prihaja po tem, ko je župan Mariupola Vadim Bojčenko sporočil, da je mesto po večdnevnih "neusmiljenih" napadih pod "blokado" ruskih sil in pozval k vzpostavitvi humanitarnega koridorja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

vojna v Ukrajini, Volodomir Zelenski Vojna! Svet Čustven nagovor: "Vsi,ki bodo danes umrli, bodo umrli tudi zaradi vas"

Ameriški državni sekretar Antony Blinken, eden glavnih akterjev globalnega povračilnega udarca Rusiji zaradi njenega napada na Ukrajino, bo danes prispel na Poljsko, nato pa bo svojo evropsko turnejo do torka nadaljeval še v Moldaviji ter treh baltskih državah, Litvi, Latviji in Estoniji. V

Vojna v Ukrajini medtem postaja vse bolj krvava.

Moskva je doslej v invaziji zavzela dve ključni mesti, Berdjansk in Herson na jugu Ukrajine. Zavzetje Mariupola, mesta z okoli 450.000 prebivalci ob Azovskem morju, bi bila prelomnica v invaziji, poroča AFP. Zadalo bi namreč hud udarec pomorskemu dostopu Ukrajine in povezalo ruske enote na Krimu ter separatistične in ruske vojake v Donbasu.

 

 

Komentarjev 25
  • sandi76 08:48 06.marec 2022.

    Ko berem negativno komentarje o Zelenskem in Natu, nisem več prepričan, kdo je koga napadel in kdo je kriv za svetovno morijo !

  • jozicamurn 22:24 05.marec 2022.

    de-nazifikacija gre uspešno po planu, k zmagi naproti

  • mina6 12:28 05.marec 2022.

    Z zlom/hudičem se ne sme sklepati kompromisov, ker pomeni GARANTIRANO IZGUBO. "Kdor ni del rešitve, je del problema."!!! SOKRIV!!!____________________________________ MOLITEV, POST, POKORA, MILOŠČNINA!!!_______________________________________ POZVATI PAPEŽA ZA POSVETITEV RUSIJE MARIJINEMU SRCU!!!!