Svet
3 ogledov

Rusi ukradli 1,2 mrd gesel

heker, pirat, piratstvo Shutterstock
Skupina ruskih hekerjev je v več mesecev trajajoči operaciji ukradla 1,2 milijarde uporabniških imen in gesel z več kot 400.000 spletnih strani po svetu.

Hekersko skupino je že pred časom odkrilo ameriško podjetje za računalniško varnost Hold Security, izsledke preiskave pa so danes razkrili za ameriški časnik.

"Hekerji niso napadali le ameriških strani, ampak prav vse, do katerih so lahko prišli. Na udaru so se znašle strani podjetij z lestvice Fortune 500 kot tudi čisto majhne spletne strani," je ustanovitelj podjetja Alex Holden dejal za New York Times. Kot je poudaril, je večina teh strani še vedno ranljiva za napade.

Skupina hekerjev naj bi delovala od leta 2011, aprila letos pa naj bi svoje delovanje precej okrepila. Šlo naj bi za skupino okoli desetih mladih moških, starih okoli dvajset let. Skupina naj bi se nahajala v enem od mest na jugu Sibirije, blizu meje z Kazahstanom in Mongolijo. "Skupina je organizirana tako, da si delijo zadolžitve. Nekateri pišejo programe, drugi kradejo podatke. Delujejo kot majhno podjetje in poskušajo zaslužiti čim več," je dejal Holden.

Poročilo podjetja Hold Security so preverili neodvisni strokovnjaki za računalniško varnost, ki so potrdili verodostojnost. Nekatera izmed velikih podjetij, ki so se znašla na udaru, naj bi za krajo vedela že nekaj časa, še piše časnik. Imena podjetij niso razkrili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.