Svet
4073 ogledov

Rusi vojake tihotapili v karibski državi, obljubljali so jim nebesa, zdaj ...

Kubanski državljani v vojni v Ukrajini Youtube
Ganljivo pričanje golobradih mladeničev, ki sta se nevede znašla v ruski vojski, misleč, da bosta v Rusiji opravljala dela v gradbeništvu.

Kuba je razkrinkala tihotapsko združbo ljudi, ki je kubanske državljane prisilila, da so se borili za Rusijo v vojni v Ukrajini, je sporočilo kubansko zunanje ministrstvo, danes poroča Al-Jazeera. Kot so v sporočilu za javnost dodali, si kubanske oblasti prizadevajo, da bi kriminalno mrežo razbili in nevtralizirali. Kot je dodal kubanski minister za zunanje zadeve, so ugotovili, da je kriminalna združba s svojim delovanjem prisotna tako na območju Kube kot Rusiji.

"Kuba ima trdno in jasno zgodovinsko stališče proti plačancem in igra aktivno vlogo v Združenih narodih pri zavračanju te prakse," je sporočilo ministrstvo. "Kuba ni del vojne v Ukrajini. Deluje in bo odločno delovala proti vsakomur, ki z nacionalnega ozemlja sodeluje v kakršni koli obliki trgovine z ljudmi z namenom novačenja plačancev z namenom, da bi Kubanci uporabljalo orožje proti kateri koli državi," so še dodali. 

Na spletu so zaokrožili posnetki in fotografije kubanskih državljanov, ki se borijo za rusko stran v vojni v Ukrajini. Kot navajajo, naj bi jim Rusi obljubljali rusko državljanstvo, če pridejo v Rusiji pomagat v gradbenih delih, torej naj bi bili kubanski državljani s strani ruske kriminalne združbe zavedeni. "Sva mlada fanta, ki sva prišla s Kube, imava 19 let, sva v Rusiji. Vse skupaj je prevara. Dejali so nam, da bomo delali v gradbeništvu, obnavljali hiše, ki so bile prizadete v vojni. Vse skupaj je bila prevara, niso nam plačali, nimamo potnega lista, vzeli so nam dokumente, denar. Ko smo podpisali pogodbo, je nismo smeli prevesti. Vse je bilo v ruščini, nismo točno vedeli, kaj piše v pogodbi," v videoposnetku o usodi večinoma mladih Kubancev pričata dva kubanska mladeniča z željo, da bi opozorila rojake, da ne nasedajo tej prevari. Dodala sta, da jim Rusi grozijo, da bi v primeru pobega oz. vrnitve na Kubo nastradala s 30 leti zapora. Nekatere Kubance, ki so se želeli vrniti, so pretepli, sta še opisala.

"Ko sva podpisala pogodbo, sva to storila z mislijo, da zapustiva Kubo, da bova imela boljšo prihodnost, da bova lahko pomagala svojim družinam, da bova zaslužila nekaj denarja. Želela sva si le zapustiti državo, saj nisva mogla več prenašati kubanske diktature, lakote, ki vlada tam. Mislila sva, da bo prihod sem bil boljša možnost, toda temu ni bilo tako. To je norost," sta zaključila golobrada mladeniča. 

Al-Jazeera še dodaja, da so v preteklosti Rusi preko skupine Wagner v plačano vojsko novačili tudi Sirijce, med ubitimi vojaki, ki se borijo za rusko stran, pa so našli tudi iranskega državljana. Slednji je bil rekrutiran kar iz ruskega zapora, dodaja omenjeni medij.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • Naklonsky 10:22 06.september 2023.

    Komunajzarske metode, nič novega.

  • Kmodri 12:44 05.september 2023.

    Putler je s tem, da išče kanon Čufer presegel samega sebe! Haag ali likvidacija ga čaka!

  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 12:21 05.september 2023.

    Zdaj boste morali dobiti pa še koga, ki bo vašim pravljicam verjel, hehehe. Aja, pa pozabili ste spet napisati, da ruski vojaki jedo ukrajinske dojenčke, hehehe.