Svet
4131 ogledov

Rusi z vso močjo tolčejo po jeklarni Azovstal, v njej še vedno vsaj 30 otrok

azovstal mariupul
1/5
Epa
Župan obleganega ukrajinskega mesta Mariupolj je danes dejal, da ruske sile napadajo tamkajšnjo jeklarno Azovstal, kjer še vedno vztraja več sto ukrajinskih vojakov in civilistov. Dodal je, da so ukrajinske sile med srditimi spopadi izgubile stik z jeklarno. V Kremlju so navedbe o vdoru ruske vojske v Azovstal zanikali.

Župan Mariupolja Vadim Bojčenko je danes za ukrajinsko televizijo povedal, da "na žalost v Azovstalu danes potekajo hudi boji". "Tam so tudi lokalni prebivalci, civilisti, na stotine jih je. Med njimi je tudi več kot 30 otrok," je dodal Bojčenko.

Ukrajinske sile so po njegovih besedah med srditimi spopadi z ruskimi enotami izgubile stik z jeklarno, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Dodal je, da Rusija jeklarno napada s težkim topništvom, tanki in letali, v napadu naj bi sodelovale tudi vojaške ladje ob obali.

Ruske enote so vstopile na območje jeklarne Azovstal v Mariupolju, je medtem nocoj po poročanju tujih medijev sporočil vodja poslancev vladajoče ukrajinske stranke David Arakhamia. "Poskusi vdora v tovarno se nadaljujejo že drugi dan. Ruske enote so že na ozemlju Azovstala," je dejal. Tuji mediji pri tem navajajo, da so informacije o dogajanju na terenu skope. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba pa je medtem poudaril, da se borci v jeklarni Azovstal še naprej upirajo ruskemu napadu, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

azovstal mariupul | Avtor: Epa Epa

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je pred tem danes zanikal trditve ukrajinske strani, da so ruski vojaki vdrli na območje jeklarne Azovstal, in vztrajal, da so le odgovorili na ogenj ukrajinskih vojakov.

Šef policije v Mariupolju Mihajlo Veršinin je danes za britanski BBC opisal razmere v jeklarni. Po njegovih besedah je v velikem industrijskem kompleksu še vedno več kot 500 ljudi, ki so lažje ali huje poškodovani, 200 naj bi jih bilo v kritičnem stanju. Stanje ranjencev se po Verešininovih besedah zaradi pomanjkanja zdravstvene pomoči in nehigienskih razmer še poslabšuje.

Mariupolj je sicer eno od ukrajinskih mest, ki jih je vojna najbolj prizadela, zaradi svoje strateške pozicije pa je tudi ena od ključnih tarč za Rusijo. Ruske sile so mesto skoraj v celoti zavzele, Ukrajina pa je danes obtožila Rusijo, da 9. maja v Mariupolju načrtuje vojaško parado.

azovstal mariupul | Avtor: Epa Epa

"Rusija načrtuje parado v Mariupolju. Z ulic in cest v središču mesta odstranjujejo ruševine, trupla in neeksplodirana ubojna sredstva," je ukrajinska vojaška obveščevalna služba zapisala v izjavi na družbenih omrežjih. V Kremlju so ukrajinske trditve zanikali.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu na predstavitvi načrta ruske vojske za 9. maj ni omenil domnevno načrtovanega slavnostnega vojaškega pohoda v Mariupolju. Povedal pa je, da bodo parade potekale v 28 mestih, v njih naj bi sodelovalo približno 65.000 ljudi, predstavili naj bi 2.400 kosov vojaške opreme in več kot 400 letal.

Rusi vsako leto 9. maja praznujejo dan zmage z vojaškimi paradami in drugimi javnimi prireditvami v spomin na obletnico zmage Sovjetske zveze nad nacistično Nemčijo v drugi svetovni vojni.

Komentarjev 6
  • radovednica 06:51 05.maj 2022.

    Komentarji samih rusifilov in bagre na tistem koncu. Res, koga zanima Rusija in Ukrajina? Za sebe se pobrigajte in kaj naredite in ne kvasit neumnosti.

  • radovednica 06:49 05.maj 2022.

    Kakšni komentarji razvajenih slovenceljskih mulcev. Tudi pri nas bi morale biti vojaške parade v znak edine prave zmage v zgodovini. Ne, pri nas zgolj razmišljanje, kdaj bo kdo šel med cigane hrvatarje in potem polne ceste avtomobilov, zastoji in hvala ...prikaži več ....u vedno več idiotov z motorji v črepinjah.

  • Avatar luckyss
    luckyss 05:52 05.maj 2022.

    Po vseh mednarodnih konvencijah v takšnih primerih za življenja civilistov odgovarjajo edino nacistične Enote Azov, ki jih uporabljajo kot živi zid. Neposredno je odgovoren tudi Zelenski......Napadalec, torej Rusi, so svoj del humanitarne obveze izpolnili s pozivi in omogočanjem izročitve civilistov.... ...prikaži več. Pišite torej o kršitvah ukrajinske vojske..