Svet
2511 ogledov

Rusi zavzeli bolnišnico, v kateri zadržujejo 500 talcev

Ukrajina vojna
1/4
Profimedia
Ruska vojska nadaljuje z ofenzivo na Ukrajino. Obe strani sta včeraj spet sedli za pogajalsko mizo. Pogovori z Rusijo po besedah ukrajinskega predsednika postajajo bolj realistični.

Za preboj v pogajanjih je po besedah Volodimirja Zelenskega potreben čas. V zadnjem nagovoru ponoči je dejal, da si "vsi čim prej želimo miru in zmage", a dodal, da so za to potrebna "prizadevanja in potrpežljivost". Vsaka vojna se konča s sporazumom, je še povedal v nagovoru, ki ga povzema nemška tiskovna agencija dpa, in zatrdil, da se bodo sestanki z rusko stranjo nadaljevali.

Ukrajinski in ruski pogajalci so se prek video konference sestali tako v ponedeljek kot torek, pogovori naj bi se nadaljevali tudi danes.

Ukrajina zahteva ustavitev spopadov in umik ruskih enot. Rusija medtem še naprej pritiska na Ukrajino, naj se odpove namenu pridružitve zvezi Nato in uradno prizna Krim kot ruski, pokrajini Lugansk in Doneck pa kot neodvisni državi.

Svetovalec Zelenskega in ukrajinski pogajalec Mihail Podoljak je v torek zvečer ugotavljal, da so na pogovorih prisotna velika protislovja, da pa zagotovo obstaja prostor za kompromis.

Ukrajina vojna | Avtor: Profimedia Profimedia

Ukrajince spet zbudile sirene

Še pred zoro so danes prebivalce številnih ukrajinskih mest znova zbudile sirene, ki opozarjajo na zračne napade. V Lvovu so se sirene danes oglasile malo po 3. uri po lokalnem času. Podobno so zbudile prebivalce v Kijevu, Ivano-Frankivsku, Odesi in Dnipru, poroča britanski BBC.

V ukrajinski prestolnici, kjer velja 35-urna omejitev gibanja, poročajo o glasnih eksplozijah na zahodu mesta. Reševalci so sporočili, da je bila zadeta 12-nadstropna stanovanjska stavba, poškodovana je bila tudi sosednja devetnadstropna stavba. Najmanj dva človeka naj bi bila ranjena, evakuirali pa so 35 ljudi. Reševalci še naprej iščejo preživele.

Ukrajina vojna Kličko Kijev | Avtor: Profimedia Profimedia

Rusko topništvo in bojna letala nadaljujejo napade tudi na druga mesta po državi. Glede na nepotrjene navedbe na družbenih omrežjih, so eksplozije odjeknile tudi v Odesi, kjer bi lahko šlo za protizračni sistem, ki je razstrelil rakete. V Zaporožju pa naj bi eksplozija odjeknila na železniški postaji, je sporočil predstavnik lokalnih oblasti.

Zavzeli bolnišnico, v kateri je 500 talcev

V obleganem pristaniškem mestu Mariupolj so predstavniki lokalnih oblasti sporočili, da so ruske sile v torek zvečer vzele za talce okoli 500 Ljudi. Pavlo Kirilenko, predstavnik oblasti v Mariupolju, je dejal, da so ruske sile iz okoliških hiš odpeljale 400 ljudi in jih premestile v tamkajšnjo regijsko bolnišnico, v kateri je bilo okoli 100 zdravnikov in pacientov. Ruska vojska ima talce za živi ščit in ne dovoli nikomur zapustiti območja. Po besedah Kirilenka je glavna stavba bolnišnice močno poškodovana, a je zdravnikom kljub temu uspelo organizirati delo in poskrbeti za bolnike. 

Naj bi pa v Mariupolju ukrajinske sile ubile že četrtega ruskega generala od začetka vojne, je sporočil svetovalec ukrajinskega notranjega ministrstva Anton Geraščenko.

Iz Mariupolja, ki ga Rusi oblegajo že deset dni, je v torek uspelo pobegniti 20.000 civilistom. Skupno je v torek po navedbah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega domove zapustilo okoli 30.000 ljudi.

Ukrajina vojna | Avtor: Profimedia Profimedia

Ruska vojska naj bi glede na podatke ukrajinskega generalštaba od 24. februarja, ko se je začela vojna, izgubila že do 40 odstotkov svojih enot, ki so sodelovale v spopadih. Bodisi so enote uničili bodisi so izgubile spopade, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki opozarja, da navedb ni bilo možno preveriti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • QSprm 14:11 16.marec 2022.

    Mediji ste najvecji virus. V teh dveh letih ste degradirali v pateticne rezimske propagandne agencije, kjer je vse splosno zavajanje in patoloske lazi del nove nore normalnosti. Iskanje resnice ste spotoma zelo poenostavili. Resnica je cist enostavno diametralno nosprotje bebavih ...prikaži več umotvorov, ki naj bi bili prispevki.

  • Avatar Ferenc
    Ferenc 11:12 16.marec 2022.

    Po vojni bodo spoznali, da je Zelenski poosebljen krivec nepotrebne vojne v državi, ki ni spoštovala človekovih pravic vseh državljanov in ki ima v svojih oboroženih silah enote neonacistov

  • jakec1575 10:05 16.marec 2022.

    Zadel lepo pise o pandemski utrujenosti in fobiji. Vecina anticepilcev in alternativnih covid borcev je danes na strani ruskega vojnega zlocina. ker po analogiji dvomijo v dvom. Da so to vojno ustvarili murdochovi mass mediji in da v ukrajini sploh ...prikaži več ni vojne. Na žalost je pandemija povzrocila , da smo se zaprli v male mehurcke pravoverstva, podobno, kot se je putin zaprl v svojo glavo. Taksna situacija pa povsem unici empatijo. Imeti svoj prav je bolj vazno kot tuje trpljenje. Predstavniki ste tu