Svet
141 ogledov

Rusija bo razpadla, Evrope bodo štiri

Merkel Putin Rusija
ZDA naj bi izgubile vlogo svetovnega policaja, a tudi svojo moč. Rusija bi utegnila razpasti, prav tako Evropa, kjer bodo vedno večjo vlogo igrali omejeni bilateralni in multilateralni sporazumi.

Ameriška organizacija za geopolitične in strateške analize Stratfor vsakih pet let objavlja napovedi svetovnega dogajanja za prihodnjih deset let. Prvič so napoved objavili leta 1996, sledile so v letih 2000, 2005, 2010 in nazadnje v začetku leta 2015. Med drugim je organizacija pravilno napovedala nezmožnost Evrope, da se učinkovito odzove na gospodarsko krizo, padec Kitajske ter vojno ZDA proti islamskim skrajnežem. Naredila je tudi nekaj napak, npr. ni predvidela dogodkov, kot je bil 11. september in odziv ZDA nanje. 

Rusija | Avtor: Profimedias Profimedias
Glavni zaključek zadnje napovedi za prihodnjih deset let je, da bo življenje v svetu manj varno ter da bo moč ZDA in njena vloga globalnega policaja oslabela. Razpadli naj bi tako EU kot Rusija, moč Kitajske naj bi še naprej slabela.

Razpad Rusije

Stratfor napoveduje vse manjšo moč Moskve, da nadzoruje Rusko federacijo. Sankcije, padec cen nafte in rublja ter notranji boji za moč bodo oslabili centralno oblast. Rusija uradno ne bo razpadla na več držav, a oblast v Moskvi bi utegnila biti oslabljena do te mere, da bi Rusija postala zveza polavtonomnih regij.

Ameriška vojska bo varovala rusko jedrsko oborožitev

Ruska jedrska infrastruktura je razširjena na velikem geografskem prostoru. Če pride do dezintegracije, ki jo Stratfor predvideva, bi to pomenilo izpostavljenost velike količine zalog orožja. ZDA bi bile v tem primeru prisiljene, da se odzovejo, kar bi lahko pomenilo pomoč pri zaščiti orožja.

Nemčija z velikimi problemi

Nemško gospodarstvo sloni na izvozu in je doživelo velik vzpon po liberalizaciji trgovine in uvedbi evra. Prav zaradi tega lahko Nemčija največ izgubi zaradi krize evra in evroskeptizma.

Nemčija in migrantje | Avtor: EPA EPA
Problem za Nemčijo je dodatno zmanjševanje prebivalstva, kar bi pomenilo manjše tržišče za njeno gospodarstvo. V prihajajočem desetletju Stratfor za Nemčijo napoveduje več gospodarskih kriz.

Ko je Stratfor delal pričujočo analizo, še ni upošteval vseh razsežnosti begunske krize, ki so se pokazale v letošnjem letu, saj je bila napoved narejena v začetku leta 2015.

Poljska ena od vodilnih držav v Evropi

Center gospodarskega razvoja in rasti političnega vpliva bi po desetih letih utegnila biti Poljska. Poljsko prebivalstvo se ne bo znantno zmanjšalo. Ker meji na Rusijo, bo to dodatno okrepilo njen položaj regionalno vodilne države z rastjo gospodarskega in političnega vpliva. Poleg tega ji lahko pomagajo dobri odnosi z ZDA.

Nastale bodo štiri Evrope

Medtem ko se je še nedavno zdelo, da Evropska unija deluje kot enotna sila, Stratfor predvideva, da bodo čez deset let obstajale štiri Evrope, ki se bodo sčasoma vedno bolj oddaljevale ena od druge. To so Zahodna Evropa, Vzhodna Evropa, Skandinavija in Velika Britanija. Evropska unija bi lahko v določeni obliki preživela, a bodo politični, gospodarski in vojaški odnosi med državami temeljili na omejenih bilateralnih in multilateralnih dogovorih.

Turčija in ZDA kot zaveznici

Antalija | Avtor: Profimedias Profimedias
Stratfor ne predvideva konca krize v arabskem svetu. Največjo korist od nje bi utegnila imeti Turčija, ki bo zaradi razvoja situacije prisiljena v intervencije na svojih mejah. Postala naj bi pomemben zaveznik ZDA, tudi pri tem, da "iz svojega dvorišča" izžene Rusijo, ZDA pa naj bi okrepile položaj na območju.

Kitajska soočena z velikimi problemi

Pred Kitajsko je težko desetletje zaradi padanja gospodarske rasti, kar naj bi pomenilo vedno večje nezadovoljstvo z vladavino komunistične stranke. A to naj ne bi imelo za posledico večje liberalizacije, ampak povečanje notranje represije z namenom preprečitve kaosa.

Pred Pekingom je še en problem. Kitajska gospodarska rast ni enakomerno geografsko razporejena. Mesta na obali doživljajo razdvet, medtem ko imajo v notranjosti slabši dostop do mednarodnega tržišča. Razkorak se bo po napovedih Stratforja še povečal.

Japonska kot vodilna pomorska sila Azije

Ameriški marinci | Avtor: EPA EPA
Japonska ima večstoletno pomorsko tradicijo in bo v prihodnjih letih svojo mornarico po napovedih še okrepila, zaradi večjega nadzora trgovinskih poti na vzhodu.

Vzpon 16 držav

Medtem ko smo bili v preteklosti priča vzponu Kitajske, Stratfor za prihodnjih deset let napoveduje vzpon Mehike, Nikaragve, Dominikanske republike, Peruja, Etiopije, Ugande, Kenije, Tanzanije, Bangladeša, Mjanmarja, Šri Lanke, Laosa, Vietnama, Kambodže, Filipinov in Indonezije.

Padec moči ZDA

ZDA naj bi v svetu, ki se bo soočal z negotovostjo in spremembami, vedno bolj izgubljale vlogo globalnega policaja. ZDA naj ne bi bile več prva ekonomska, vojaška in politična sila, svojo moč pa naj bi uporabljale bolj premišljeno.

ZDA imajo sicer ta privilegij, da se lahko dokaj dobro zaščitijo pred svetovnimi gospodarskimi krizami, saj imajo močno gospodarstvo in povečano proizvodnjo energije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • 108 08:38 29.december 2015.

    Rusija ne bo razpade. Čeprav Rusija bo imeli težave. Poljska je lahko močna.Vendar je poljska vlada so idioti. Kaczynski in Szydlo in Duda so psihopati. Duhovščina neprestano mešajte v politike. To je nenormalno. To je vera v šolah.Nay, kot ...prikaži več religije v šolah, davkoplačevalci plačat.Torej imamo težave s radikali v Poljskem. Danes imamo invazije islamskih smeti v Evropi.In moramo združiti. Nato ne bo zaščitil države, kot je Slovenija. In države, kot so Poljska,Nato nalaga omejitve za obrambo in odločanja. Svet se spreminja.Mislim, da moramo uporabiti jedrsko orožje proti islamisti. sicer bodo sicer bo ISIS uporabiti jedrsko orožje. 10 lat temu nikt nie powiedziałby, że inwazja imigrantów w Evropie... Srečno Novo Leto 2016 . Lep pozdrav iz Poljska

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 00:22 29.december 2015.

    Glede Japonske je res da se je odkrito distancirala od pacifistične drže ki jo je imela vse od konca druge svetovne vojne. ZDA so ji naročile naj se oboroži da ji bodo pomagale pri vlogi ameriškega policaja. Dvomim pa da ...prikaži veča bi Japonska presegla Kitajsko glede oborožitve na morju. Ampak to ni nobena napoved. Ta oborožitev Japonske je že v teku.

  • Dioklecian 19:05 28.december 2015.

    Točno tako, raznorazni kvazi analitiki in podobni bleferji si morajo z nečim služit kruh.