Svet
5 ogledov

Rusija bo uperila rakete proti Zahodu

Ruski predsednik Dimitrij Medvedjev je napovedal najobsežnejšo prenovo ruske voj Žurnal24 main
Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je napovedal, da bo Rusija v enklavi Kaliningrad namestila sistem z raketami kratkega dosega. Poteza je odgovor na ameriški načrt s protiraketnim ščitom.

"Zaradi protiraketnega ščita, ki ga snujejo ZDA in Češka, bomo v naši enklavi Kaliningrad namestili sistem z raketami kratkega dosega," je med svojim letošnjim govorom o položaju v državi dejal ruski predsednik Dmitrij Medvedjev. Koliko raket bodo namestili v enklavi med Litvo in Poljsko in ali bodo opremljene z jedrskimi konicami, ni pojasnil. Znano je le to, da bodo inštalirali rakete tipa Iskander, ki bodo lahko dosegle sosednji Poljsko in Litvo. Poleg raket bodo Rusi v svoji zahodni enklavi postavili še naprave, ki bodo lahko manipulirale oporišča ameriškega protiraketnega ščita na Poljskem in Češkem.

 
 

Upam, da se bo naš partner, nova ameriška vlada, odločil za dobre odnose z nami.

Dmitrij Medvedjev, o predsedniških volitvah v ZDA, ne da bi omenil ime zmagovalca

 
Nagovor Medvedjeva, ki ga je namenil ruskemu narodu, pa ne odmeva samo zaradi napovedi povračilnega ukrepa za ameriški protiraketni ščit, ampak tudi zaradi ostrih kritik na račun politik ZDA, ki naj bi bile krive tako za avgustovsko rusko-gruzijsko vojno kot tudi za finančno krizo v svetu. Slednja je po njegovem mnenju še daleč od konca, ob čemer je pozval h koreniti reformi svetovnega finančnega sistema. "Tragedija v Chinvaliju" , prestolnici gruzijske separatistične pokrajine Južna Osetija, je posledica "domišljave politike ameriške administracije" , je dejal Medvedjev in poudaril, da je vojna v Gruziji zaostrila napetost na nemirnem Kavkazu in destabilizirala dolgoletne temelje svetovnega reda. "Konflikt na Kavkazu je bil uporabljen kot izgovor za prihod vojnih ladij zveze Nato na Črno morje in za čim hitrejšo postavitev ameriškega protiraketnega ščita v Evropi, kar bo sprožilo povračilne ukrepe Rusije," je dodal ruski predsednik in obenem zatrdil, da se njegova država ne bo umaknila s Kavkaza.


Po besedah Medvedjeva so ZDA krive za finančno krizo. © Reuters

 

Agresivna ameriška politika
Poleg tega je Medvedjev ZDA obtožil tudi za razmah finančne krize v svetu. Kot je dejal, sta do trenutnega stanja finančnih trgov privedla agresivna ameriška politika in koristoljubje. ZDA je obtožil "odsotnosti občutka za zmernost", ker pa niso poslušale svaril ostalih, so na koncu škodovale tako svojim kot interesom drugih. "Ne smemo si delati utvar, gospodarska kriza je še daleč od konca: v tem obdobju je treba biti izjemno osredotočen in posvetiti največjo pozornost tako učinkovitosti našega dela kot tudi temeljem novih načrtov in programov," je opozoril Medvedjev, ki je hkrati poudaril potrebo po nujni reformi političnih in finančnih sistemov. "Premagali bomo posledice finančne krize in iz nje izšli močnejši," je še dejal ruski predsednik.

Medvedjev bi bil predsednik šest let

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je v nagovoru naroda predlagal podaljšanje predsedniškega mandata s štirih na šest let. "Predlagam podaljšanje mandata ruskega predsednika na šest let in ruske dume na pet let," je dejal Medvedjev v nagovoru državljanov. Predlagal bo tudi večje pristojnosti parlamenta in spremembo volilnega praga za vstop v parlament, da bi lahko v dumo prišle tudi manjše stranke. "Verjamem, da je volilni izid med petimi in sedmimi odstotki dovolj visok, da se lahko stranke uvrstijo v parlament. To bo omogočilo manjšim strankam, da bodo lahko v dumi zastopale interese svojih volivcev," je menil ruski predsednik. Poudaril je, da je treba povečati moč parlamenta, ki mora od vlade zahtevati, naj poslancem redno poroča o svojem delu.

"Nič v današnjih novicah ne spremeni našega stališča glede poskusov sodelovanja z našimi evropskimi partnerji," je napoved Medvedjeva komentiral tiskovni predstavnik Pentagona Bryan Whitman in s tem potrdil odločenost ZDA, da postavijo protiraketni ščit. Poljski premier Donald Tusk pa je dejal, da je "Medvedjev podal politično izjavo in ni napovedal vojaške poteze, zato ji ne bi posvečal prevelike pozornosti".

Rusko nezadovoljstvo z Obamo
Sodeč po prvih poročilih ruskih medijev je Rusija nezadovoljna z zmago demokrata Baracka Obame na ameriških predsedniških volitvah. "Rusiji so že tradicionalno ljubši republikanski predsedniki, ker so v nasprotju z omahljivimi demokrati odločni. S takšnimi voditelji se je lažje dogovarjati, zato ne čudi, da je bila večina sporazumov med ZDA in Sovjetsko zvezo o omejevanju oboroževanja podpisana med vladavino republikancev v Beli hiši," navaja denimo zunanjepolitični urednik časnika Kommersant Leonig Gankin. Podobno meni politolog Alexander Nagorny: "Obama bo umiril zdaj zelo agresivno ameriško politiko na Bližnjem vzhodu. Iz Iraka bo umaknil vojsko, iskal bo dialog z Iranom. To bo znižalo cene nafte, kar bo zavrlo gospodarski razvoj Rusije." Kot kažejo javnomnenjske raziskave, bi si v Rusiji tudi navadni smrtniki želeli v Beli hiši videti republikanca Johna McCaina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.