Svet
3512 ogledov

Rusija grozi BiH

Sarajevo Bosna in Hercegovina Profimedia
Rusko veleposlaništvo v Bosni in Hercegovini je v četrtek poslalo opozorilo BiH, da težnje po včlanitvi v Nato pomenijo jasen "protiruski korak", na katerega bo Moskva morala odgovoriti.

"Včlanitev katerekoli države v zvezo predstavlja absolutno podporo vojaškim in političnim ciljem Nata, torej protiruske korake, kar pomeni, da se delovanje vsake države članice v okviru zveze razume kot delovanje proti Rusiji," so v četrtek sporočili z ruskega veleposlaništva.

Rusko veleposlaništvo je izjavo posredovalo Radioteleviziji Republike srbske (RTRS) kot odgovor na vprašanje, kako komentirajo napoved predsednika tričlanskega predsedstva BiH Šefika Džaferovića, da bo država ne glede na ruske grožnje nadaljevala svojo pot proti članstvu v Natu.

"Mi bomo nadaljevali našo Nato pot in o tem ne bomo nikogar spraševali," je v sredo po sestanku z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom v Bruslju izjavil Džaferović.

Velika Britanija napovedala finančno pomoč Zahodnemu Balkanu

Podporo BiH je v četrtek v Sarajevu med svojim uradnim obiskom izrazila britanska zunanja ministrica Liz Truss. Napovedala je, da bo Velika Britanija pomagala pri naporih za ohranitev miru in stabilnosti na Zahodnem Balkanu in se postavila po robu vplivu Rusije v tej regiji, poročajo tamkajšnji mediji.

Šefica britanske diplomacije je po sestanku z zunanjo ministrico BiH Bisero Turković napovedala tudi poseben paket finančne pomoči Zahodnemu Balkanu v vrednosti 100 milijonov ameriških dolarjev do leta 2025. Sredstva bodo namenjena pomoči gospodarskemu napredku, s tem pa tudi stabilnosti regije.

Liz Truss je opozorila tudi na nevarnost, ki jo prinaša vojna v Ukrajini. "Grožnje Rusije z vrnitvijo v temačne dni moramo zaustaviti," je dejala in dodala, da je jasno vidno tudi rusko vmešavanje v notranje zadeve BiH. Poudarila je, da brez dvoma obstaja nevarnost, da bi se konflikt v Ukrajini prelil na regijo, stanje pa dodatno zapletajo blokade znotraj BiH in odcepitveni načrti oblasti v Republiki srbski.

Dodala je, da BiH potrebuje odločno podporo prijateljev iz mednarodne skupnosti, vključno s podelitvijo statusa kandidatke za članstvo v Evropski uniji, ter opozorila, da oktobrske volitve v državi morajo izvesti po obstoječih pravilih.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 10:34 28.maj 2022.

    Velika Britanija napovedala pomoč Zahodnemu Balkanu .....poslala bo orožje telebajsekom ?