Svet
27 ogledov

"Rusija hoče tretjo svetovno vojno"

 Arsenij Jacenjuk Reuters
Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk pravi, da si Rusija želi tretje svetovne vojne. Putin medtem svojo državo pripravlja na izolacijo.

Kijev se je na nove ruske provokacije odzval z ostro retoriko. Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je izjavil, da si Rusija želi tretje svetovne vojne. Prepričan je, da poskusi Kremlja, da v Ukrajini sprožijo konflikt, lahko pripeljejo do vojaškega spopada. Jacenjuk je na sestanku kabineta, ki so ga predvajali po televiziji, tudi povedal, da želi Moskva Ukrajino zasesti vojaško in tudi politično.

Rusi že ob meji

Ukrajinsko ministrstvo za obrambo pa je medtem sporočilo, da so ruske sile od meje oddaljene le še en kilometer. Rusija je včeraj po smrti petih proruskih separatistov napovedala nove vojaške vaje ob meji in grožnjo tudi izpolnila.


Na vzhodu Ukrajine je sicer stanje tudi danes napeto. Na vojaškem letališču Kramatorsk naj bi odjeknilo več eksplozij, slišalo se je tudi streljanje, poročajo mediji. Kot je sporočila ukrajinska vlada, je med drugim eksplodiral tudi ukrajinski helikopter, ki ga je zadela raketa.

"Krvav zločin"

Na protiteroristične akcije ukrajinskih varnostnih sil se je odzval ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Označil jih je za "krvav zločin", delovanje prehodne vlade pa primerjal z "vojno proti lastnemu ljudstvu". "Tisti, ki so v to prisilili vojake, bodo kaznovani," je zagrozil. Lavrov se je lotil tudi ZDA. Izjavil je, da se Amerika zelo trudi, da bi proteste na vzhodu države in Rusijo oblatila pred mednarodno skupnostjo. Ameriški zunanji minister John Kerry pa je predsednika Vladimirja Putina posvaril pred "veliko in drago napako“.

Putin se pripravlja na izolacijo

Putina grožnje očitno ne ganejo. Ruski predsednik se je namreč že začel pripravljati na vnovičen padec železne zavese. Ruski varnostni svet se namreč že ukvarja z dokumentom, ki bo visokim uradnikom prepovedal potovanja v 200 držav, med drugim tudi v priljubljene počitniške destinacije, kot sta Egipt in Indija. Prepoved bi veljala za predstavnike tajnih služb in vojske, politike, gospodarstvenike in diplomate. Rusija se je za ta korak odločila, ker se boji, da bi predstavniki moči tujcem izdajali zaupne informacije.

Po drugi strani pa naj bi Rusi v Berlinu že začeli s špionažo, iz države pa so izgnali tajnico kanadskega veleposlaništva.

Komentarjev 12
  • dragec 09:27 26.april 2014.

    Obama,ne pozabi,Rusija ni Irak,Afganistan,ali Srbija

  • erikkk 21:47 25.april 2014.

    ahhh tole piše nekdo iz tujine ... tako nekako prevede google v naš jezik

  • Scott 21:46 25.april 2014.

    Putinu se na obrazu in po njegovi telesni mimiki vidi, da je psihopat.