Svet
6 ogledov

Rusija in Kitajska obrnili ploščo

Sirija napad veleposlaništva Žurnal24 main
Rusija in Kitajska, ki sta doslej blokirali ukrepe Varnostnega sveta ZN proti Siriji, sta spisali resolucijo, v kateri sta ostro obsodili vse strani, vpletene v spopade v Siriji, in omenjata tudi pretirano uporabo sile s strani vlade predsednika Bašarja Al Asada.

V vladnem nasilju po začetku protestov z zahtevo po odstopu Asadovega režima je v Siriji doslej po ocenah ZN umrlo 5000 ljudi. Rusija in Kitajska sta oktobra družno blokirali predlog resolucije Varnostnega sveta z obsodbo nasilja proti protestnikom, ki so jo predlagale zahodne države.

Še vedno nesprejemljiva za zahodne države

Za zahodne države je sicer resolucija v obliki, kot sta jo predstavila Kitajska in Rusija, nesprejemljiva, saj krivdo za nastale razmere vali enakomerno tako na režim kot na protestnike. Med drugim izraža zaskrbljenost zaradi nezakonitih dobav orožja uporniškim skupinam v Siriji, za kar pa za zdaj ni nobenih dokazov. O osnutku resolucije bodo potekala pogajanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.