Svet
16 ogledov

"Rusija je odprta za vse"

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Sredi Moskve je 2500 ljudi protestiralo proti valu etničnega nasilja, ki pretresa Rusijo, odkar so v začetku meseca moški iz kavkaške regije ustrelili navijača Spartaka.

Protestniki so se zbrali na Puškinovem trgu, ki je le nekaj ulic stran od Kremlja. Vzklikali so slogane kot so "Rusija je odprta za vse" in nosili transparente z napisi "Rusija brez fašizma" in "Rusija brez nacizma". Zborovanja, enega večjih v zadnjih mesecih, so se udeležili tudi nekateri pripadniki ruske opozicije.

Povod smrt navijača
Etnično nasilje je izbruhnilo po smrti 28-letnika, ki je bil 5. decembra ustreljen v spopadu s skupino moških z ruskega Kavkaza. Kmalu po njegovi smrti se je več tisoč skrajno desničarskih nogometnih navdušencev in nacionalistov, večinoma je šlo za mlade moške, zbralo pred Kremljem in več ur vpilo geslo "Rusija za Ruse" in žalitve, uperjene proti prebivalcem ruske kavkaške regije.

Zbrani so brutalno pretepli več naključnih mimoidočih temnopoltih. Ko se je protestnikom približala policija, so izbruhnili nemiri, v katerih sta umrli dve osebi, več kot 30 je bilo ranjenih.

Nekaj dni kasneje je tolpa najstnikov sredi ulice do smrti zabodla 37-letnega priseljenca iz Kirgizistana in poškodovala še tri priseljence iz Azerbajdžana.

Dmitrij zahteval kazni
Rusko vodstvo je po nasilnih spopadih med Rusi slovanskega porekla in priseljenci s Kavkaza zagrozilo z ostrejšimi ukrepi. Med drugim naj bi uporabljali solzivec in vodne topove. Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je zahteval, da zločince najdejo in kaznujejo.

Ruski premier Vladimir Putin pa se je po rasistično motiviranih nemirih pred dnevi sestal z nogometnimi navijači in jih opozoril, da skrajne desničarske skupine izrabljajo ogorčenje ob smrti mladega navijača za dosego svojih ciljev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.