Svet
8 ogledov

Rusija na pomoč obubožani Evropi

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, ruski predsednik Dmitrij Medvedev EPA
Območju evra naj bi Rusija namenila obsežno pomoč v okviru Mednarodnega denarnega sklada. V evropskih očeh nekoč država z ogromno lastnimi težavami bo reševala nerešljive težave Evrope.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je po koncu vrha EU in Rusije v Bruslju potrdil, da je Rusija pripravljena pomagati območju evra. Ruski diplomati so nakazali, da pod določenimi pogoji v Moskvi razmišljajo o do 20 milijardah dolarjev pomoči v okviru Mednarodnega denarnega sklada.

Medvedjev omenjene številke ni potrdil. Prav tako ni pojasnil, kateri so pogoji, pod katerimi je Rusija pripravljena pomagati. Poudaril pa je, da je Rusija "pripravljena investirati vsa potrebna finančna sredstva" v pomoč območju evra in da je pripravljena premisliti tudi o drugih oblikah pomoči.

Dmitrij Medvedjev na vrhu EU - Rusija v Bruslju decembra 2011. | Avtor: Reuters Reuters

Rusija po besedah predsednika Medvedjeva želi, da EU ohrani svojo gospodarsko in politično moč ter da ohrani, kar je gradila desetletja, predvsem svojo evropsko valuto. Samo Evropa lahko pomaga Evropi, a druge države bi morale Evropi pomagati zagotoviti pogoje za čimprejšnje okrevanje, je še menil Medvedjev.

Pogoj za pomoč: večja zaščita evra

Da je Rusija pripravljena pomagati z do 20 milijardami dolarjev v okviru IMF, je ob robu vrha povedal svetovalec ruskega predsednika za gospodarska vprašanja Arkadij Dvorkovič. Ob tem je pojasnil, da je pogoj za prispevek Rusije to, da območje evra uresniči svoj prvotni cilj za okrepitev začasnega sklada za zaščito evra na tisoč milijard evrov.

Komentarjev 1
  • privat 16:40 15.december 2011.

    kako je to vse mogoče...rusija da pomaga razvitim??