Svet
33599 ogledov

"Rusija načrtuje veliko vojno!"

Rusija vojska Krim
1/3
Epa
Vsi znaki kažejo, da Rusija načrtuje obsežen napad na Ukrajino, je v soboto zvečer v pogovoru za nemški ARD opozoril generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg in se tako pridružil svarilom, ki iz ZDA prihajajo že dlje časa in so jih v Beli hiši nazadnje ponovili ponoči. Tudi britanski premier Boris Johnson napoveduje veliko vojno.

Svarila, da so razmere vse bolj nevarne, in ocene, da je ruska invazija na zahodno sosedo pred vrati, se na Zahodu v zadnjih dneh stopnjujejo. Ameriški predsednik Joe Biden je v petek ocenil, da je ruski predsednik Vladimir Putin že sprejel odločitev za napad, za danes pa je zaradi ukrajinske krize sklical zasedanje sveta za nacionalno varnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francoski in ruski predsednik, Emmanuel Macron in Vladimir Putin, sta se v današnjem telefonskem pogovoru dogovorila, da si bosta prizadevala za premirje na vzhodu Ukrajine. Da je Rusija tik pred invazijo, je znova ocenil ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki pa naj bi se v kratkem sestal z ruskim kolegom.

V Beli hiši so medtem ponoči ponovili, da bi lahko Rusija - ta naj bi imela ob meji z Ukrajino že okoli 150.000 vojakov in svojih sil po informacijah Zahoda s terena ne umika, ampak jih kvečjemu še krepi, čeprav Moskva zadnje dni trdi nasprotno - vsak trenutek napadla Ukrajino.

Pričakovanje, da bo ruska vojska izvedla splošen napad na Ukrajino, saj to nakazujejo vsi signali, je v soboto zvečer izrazila tudi zveza Nato oziroma njen prvi mož Stoltenberg. "Vojaki se ne umikajo, kakor trdi Rusija, ampak prihajajo vedno novi," je zatrdil za ARD in dodal, da obstajajo jasni znaki, da Rusija pripravlja pretvezo za napad.

Nato je sicer v soboto svoje uslužbence iz Kijeva preselil v mesto Lvov na zahodu Ukrajine in v belgijski Bruselj, kjer je sedež zavezništva. Prav tako v soboto sta se Nemčija in Francija pridružili državam, ki svoje državljane pozivajo k takojšnjemu odhodu iz Ukrajine. Nemški in avstrijski letalski prevoznik, Lufthansa in Austrian Airlines, pa sta napovedala začasno ustavitev svojih letov v Kijev in Odeso.

Britanski premier je medtem v soboto v pogovoru za BBC namignil, da načrtuje Rusija "največjo vojno v Evropi po letu 1945". "Obstajajo vsi znaki, da se je ta načrt na nek način že začel," je dodal. Obveščevalni podatki po besedah Johnsona kažejo, da namerava Rusija začeti invazijo, s katero bo obkolila Kijev.

Vse bolj zaskrbljeni so tudi v EU. Visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell je v soboto zvečer v pisni izjavi opozoril, da smo priča nevarni krepitvi "manipuliranja" informacij z namenom ustvarjanja lažne pretveze za "vojaško eskalacijo".

Ukrajina vojaki Lugansk | Avtor: Epa Epa

Ruski mediji namreč vse glasneje trdijo, da pripravlja Kijev ofenzivo na proruski separatistični regiji Doneck in Lugansk, in množično poročajo o domnevnih napadih ukrajinske vojske na proruske sile na vzhodu države. Ukrajinske rakete naj bi padle celo na ozemlje Rusije nedaleč od meje z Ukrajino. Tako oblasti v Kijevu kot na Zahodu tovrstne trditve označujejo kot povsem neutemeljene.

Obenem je Borrell v izjavi podprl opazovalce Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) na vzhodu Ukrajine, ki imajo "ključno vlogo" pri preverjanju dejanskega dogajanja na terenu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem v soboto govoril s francoskim kolegom Emmanuelom Macronom, ki se bo danes po napovedih po telefonu znova slišal tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Zelenski je v pogovoru zatrdil, da bo Ukrajina še naprej zadržana in se ne bo odzvala na ruske provokacije.

Zelenski je pred tem v soboto v svojem govoru na varnostni konferenci v nemškem Münchnu Zahodu očital politiko popuščanja Rusiji in poudaril, da njegova država že osem let "zadržuje eno največjih vojsk na svetu". Če je ruska invazija res pred vrati, kakor trdi Zahod, je Zelenski zahteval jasen časovni okvir pridružitve Ukrajine zvezi Nato, več vojaške pomoči in takojšnje sankcije proti Rusiji.

Vsakoletna konferenca v bavarski prestolnici se sicer danes končuje. V soboto, ko je v Münchnu nastopila vrsta svetovnih politikov, so jo pričakovano zaznamovala predvsem svarila pred veliko nevarnostjo s strani Rusije. Uradna Moskva sicer na konferenco kljub večkratnemu vabilu tokrat ni poslala svojih predstavnikov.

Rusija vojska Krim | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 60
  • papak 17:41 20.februar 2022.

    Vojna? Zakaj že?

  • jozicamurn 15:29 20.februar 2022.

    Lumpi, ravnokar je bil Orban Madžar pri Putinu in so se dogovorili za super ceno plina in da bi plin lahko šel preko Madžarske, to so te t.i. agresivni invazivni Rusi, katerim so Madžari in Orban šli z nasmeškom kot ...prikaži več najboljši prijatelji. A ti sploh spremljaš novice retard? Tipičen CIA-čipiran zmazek si.

  • jozicamurn 15:21 20.februar 2022.

    Naslov bi moral biti 'North American Terrorist Organization načrtuje veliko vojno z Rusijo', zaradi lastnih ZDA-žid biznis interesov in političnega debakla Biden-a. Zakaj poudarjate neresnice teh lobistov in propagandistov z zahoda, nesnaga novinarska.