Slovenija
9 ogledov

Rusija ne bo predala Snowdna

Edward Snowden EPA
Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da Rusija nikoli ne bo predala nekdanjega ameriškega vohuna Edwarda Snowdna, če seveda tega ne bo želel sam.

Drugače pa o programu ameriškega nadzora pravi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je na to temo danes spregovoril v Moskvi. "Dejstvo, da zaveznice prisluškujejo ena drugi, ni naša zadeva," je dejal. "Naj počnejo, kar želijo."

Putin se je dotaknil tudi situacije Snowdna, ki je brez potnega lista - ZDA so mu ga namreč preklicale - obtičal na letališču Šeremetjevo v Moskvi. Ker se nahaja v tranzitnem delu letališča, to pomeni, da ni prestopil ruske meje.

Putin je glede žvižgača poudaril, da Rusija ni še nikoli nikogar izročila in tudi v tem primeru nima namena prekršiti ustaljene prakse. Ob tem je dodal, da lahko Snowden tudi ostane v Rusiji, a le, če preneha objavljati sporne informacije o nadzoru.

"Če želi ostati tukaj, mora izpolniti en pogoj - prenehati mora z delovanjem, katerega cilj je povzročiti škodo našim ameriškim partnerjem, ne glede na to, kako čudno morda to zveni iz mojih ust," je poudaril Putin.

Znova je ruski predsednik zagotovil, da ruske tajne službe ne sodelujejo z ameriškim ubežnikom. "Ni naš agent in ne sodeluje z nami," je poudaril Putin. "Naše tajne službe niso nikoli sodelovale z njim in tudi sedaj ne sodelujejo."

ZDA so ga obtožile vohunstva

Nekdanjega pogodbenega analitika ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) Edwarda Snowdna so ZDA zaradi razkritja tajnih programov nadzora telefonskih in spletnih komunikacij obtožile vohunstva. Snowden je minulo nedeljo iz Hongkonga pribežal v Moskvo, kjer se nahaja v tranzitnem območju letališča Šeremetjevo, vendar ne more zapustiti države oziroma prečkati ruske meje, saj so mu ZDA preklicale potni list.

Po mnenju strokovnjakov bi sicer za pridobitev statusa begunca zadostovalo, če bi uspel priti do ekvadorskega veleposlaništva v Moskvi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.