Svet
24 ogledov

Rusija po strmoglavljenju ustavila polete Sojuzov

Vesoljsko plovilo Progress. EPA
Rusija je po včerajšnjem strmoglavljenju vesoljskega plovila Progress ustavila polete vesoljskih plovil Sojuz.

Kot je za rusko tiskovno agencijo Interfax danes povedal neimenovani predstavnik pristojnih ruskih oblasti, so polete Sojuzov ustavili, dokler ne ugotovijo vzroka strmoglavljenja Progressa.

Rusko vesoljsko plovilo brez posadke Progress, ki naj bi na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) pripeljalo potrebščine za tamkajšnjo posadko, je v sredo kmalu po izstrelitvi iz vesoljskega izstrelišča v kazahstanskem Bajkonurju strmoglavilo v Sibiriji.

Strmoglavljenje Progressa je sprožilo skrbi, da bi šestčlanski posadki na ISS lahko zmanjkalo zalog. Ruski vesoljski strokovnjak Sergej Puzanov je sicer v sredo menil, da nesreča ne bi smela ogroziti varnosti posadke ISS, ker ima ta dovolj zalog goriva in kisika še za dva do tri mesece.

Sledilo bi lahko zmanjšanje posadke ISS

Ruska vesoljska agencija Roskosmos pa je danes sporočila, da bo kljub incidentu ISS še naprej oskrbovala tako z zalogami kot novimi člani posadke. Vodstvo agencije se je tako odločilo na kriznem sestanku po strmoglavljenju Progressa v noči na danes.

Krožijo tudi ugibanja o možnostih zmanjšanja posadke ISS glede na dejstvo, da ameriški raketoplani na postajo ne letijo več. Trenutno so na vesoljski postaji trije Rusi, dva Američana in Japonec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.