Svet
1134 ogledov

Rusija prekinila mirovne pogovore z Japonsko

Vladimir Putin Epa
Rusija je prekinila dolgoletne pogovore z Japonsko o razrešitvi ozemeljskega spora glede Kurilskih otokov.

Rusko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da Moskva v luči enostranskih omejevalnih ukrepov proti Rusiji prekinja mirovne pogovore s Tokiom, je poročala ruska tiskovna agencija Tass. Na ministrstvu so tako odločitev utemeljili s "sovražnim stališčem" Tokia.

Japonska, ki je članica skupine gospodarsko najrazvitejših držav G7, se je pridružila zahodnim sankcijam zaradi ruske agresije nad Ukrajino, ki vključujejo ukrepe proti ruskim finančnim ustanovam in ruskemu izvozu.

Rusija je sicer v odziv na sankcije preklicala tudi sporazum o brezvizumskem potovanju Japoncev na Kurilske otoke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odnose med državama že desetletja bremeni spor glede Kurilskih otokov, ki jih Rusija imenuje Južni Kurili, medtem ko so na Japonskem znani kot Severna ozemlja.

Otočje leži med ruskim polotokom Kamčatka in japonskim otokom Hokaido. Sovjetska armada je sporne štiri Kurilske otoke zasedla v zadnjih dneh druge svetovne vojne. Ker Japonska noče priznati ruske suverenosti nad temi otoki, državi ne moreta skleniti mirovnega sporazuma.

Ruski predsednik Vladimir Putin in nekdanji japonski premier Šinzo Abe, ki je odstopil leta 2020, sta v okviru več srečanj skušala rešiti dolgotrajni ozemeljski spor med državama, a neuspešno.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Ferenc
    Ferenc 12:37 22.marec 2022.

    VB mora pritisniti z vsemi močmi na Rusijo glede vračila Kurilskih otokov japonski ...najbolje tako, da sami vrnejo Falklandske otoke Argentini