Svet
7 ogledov

Rusija prepričala Sirijo

Protesti proti napadu Reuters
Sirija sprejela ruski predlog, da preda nadzor nad zalogami kemičnega orožja.

Sirija je sprejela ruski prelog, da sirski režim preda nadzor nad svojimi zalogami kemičnega orožja mednarodni skupnosti. Kot je povedal sirski zunanji minister Walid al Moualem, so s tem umaknjeni temelji za ameriški napad.

Spomnimo, da je ruski zunanju minister Sergej Lavrov v ponedeljek predlagal, da naj sirski režim preda nadzor nad kemičnim orožjem, ki bi ga kasneje uničili. Predlog Lavrova je sledil trditvam ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja, da bi takšna poteza, izvedena "brez zamud", lahko preprečila vojaški napad.

Ameriški predsednik Barack Obama je pripomnil, da bi ta predlog lahko bil "pomemben preboj", a je izrazil dvom o izvedljivosti predaje.

Obama bo nagovoril Američane

Ob 3. uri po srednjeevropskem času bo Obama nagovoril Američane in jih obvestil, kako se je odločil glede morebitnega vojaškega posega kot odgovor na napad s kemičnim orožjem.

Odločitev bo sicer sprejel kongres. Senat bo prvo glasovanje o resoluciji o posredovanju v Siriji opravil v sredo, ko bo treba zbrati 60 glasov proti obstrukciji oziroma filibustru. Glasovanje o resoluciji, ki vojaško posredovanje brez vojakov na terenu omejuje na največ 90 dni, bo nato na vrsti v četrtek ali petek. Predstavniški dom bo glasoval šele po 16. septembru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.