Svet
16 ogledov

Rusija razkazuje svojo moč

Dmitrij Medvedjev je pred parado posvaril pred ponarejanjem zgodovine. Kot pravi
1/23
Žurnal24 main
V Rusiji je potekala največja parada ob zmagi nad nacifašizmom do zdaj. Prvič so se po Rdečem trgu sprehodili ruski, britanski, francoski in poljski vojaki.

"Mir je še vedno krhka zadeva. Naša dolžnost je, da ohranimo v spominu, da se vojne ne začnejo kar takoj. Le skupaj se lahko upremo grožnjam," je ob 65. obletnici konca druge svetovne vojne dejal ruski predsednik Dmitrij Medvedjev.

Njegova vlada je letos na parado povabila tudi sile Nata, zato je bila to največja vojaška parada v Rusiji doslej.

Rusija je želela z današnjo parado pokazati, da je imela ključno vlogo pri končanju druge svetovne vojne, pravijo analitiki, s povabilom tujih vojakov pa, da je tudi hladna vojna stvar zgodovine.

10.500 ruskih, britanskih, francoskih in poljskih vojakov je korakalo po Rdečem trgu, trg je preletelo 127 vojaških letal, ljudje so si lahko ogledali okrog 1000 tankov in raket. Več milijonov evrov bodo morali Rusi odšteti za parado.

Tuji gosti
Nemška kanclerka Angela Merkel tokrat ni imela prijetne vloge; v center ruske prestolnice je bila povabljena kot predstavnica poražencev.

Med udeleženci je bil tudi slovenski predsednik Danilo Türk, medtem ko sta se francoski predsednik Nicolas Sarkozy in italijanski premier Silvio Berlusconi opravičila ruskemu predsedniku, da ne moreta priti, ker imata preveč dela z evropsko finančno krizo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.