Svet
6 ogledov

Rusija s plinom pritisnila na Ukrajino

Putin na novinarski konferenci
1/6
Reuters
Gazprom napovedal, da Ukrajini ne bo več dobavljal plina po znižani ceni.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ukazal, da se morajo vojaki, ki so se ta teden udeležili vaj na ruskem ozemlju, umakniti v svojo bazo, so danes sporočili iz Kremlja. Kot je povedal tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov, so bile vojaške vaje, za katere so v Moskvi ves čas zanikali, da bi bile povezane z dogodki v Ukrajini, uspešne. Vaje so potekale na zahodem predelu Rusije, ki meji na Ukrajino.

Ruska vojska je medtem še vedno polno prisotna na polotoku Krim, čeprav uradno Moskva to zanika. Po navedbah ukrajinskih oblasti je Rusija na polotoku na novo namestila več tisoč vojakov. "Od 24. februarja je Rusija z vojaškimi ladjami, helikopterji in tovornimi letali s sosednjega ruskega ozemlja na Krim pripeljala okoli 16.000 novih vojakov," je povedal Jurij Sergejev, veleposlanik Ukrajine pri ZN. Oborožene skupine, ki so prevzele oblast na Krimu, so po Putinovih besedah "samoobrambne lokalne sile" in ne ruski vojaki.

Tuji mediji poročajo, da so ruske sile v letalski bazi Belbek danes v zrak izstrelile nekaj opozorilnih strelov, ko je okoli 300 ukrajinskih vojakov, ki so prej skrbeli za bazo, zahtevalo, da se vrnejo na svoje delovno mesto. Ukrajinskim silam so zagrozili s streli, če svojih aktivnosti ne bodo ustavili.

"Uporaba sile kot skrajna možnost"

Ruski predsednik je sicer danes ponovil, da je odstavljeni predsednik Viktor Janukovič edini legitimni voditelj Ukrajine, saj se je tam zgodil "neustaven državni udar". Dodal je, da trenutno ni nobenih razlogov, da bi na Krimu uporabili silo, da si Rusija pridržuje pravico da jo uporabi v skrajni sili.

Putin je zagotovil tudi, da zavzetje Krima ni v ruskem načrtu. "Rusija ne razmišlja o možnosti priključitve Krima," je poudaril in dodal, da bi morali o prihodnosti tega dela ukrajinskega ozemlja odločati prebivalci avtonomne republike sami.

Sankcije EU in ZDA

V ameriškem kongresu zaradi ruske agresije nad Ukrajino oziroma polotokom Krim pripravljajo paket pomoči Ukrajini in sankcije proti Rusom. Med drugim naj bi jih uvedli proti posameznikom iz Rusije in Ukrajine, ki bi vključevale prepoved potovanj, zamrznitev premoženja v tujini ter gospodarske sankcije.

S sankcijami je zagrozila tudi EU in Moskvo pozvala, naj takoj umakne oborožene sile na njihove izhodiščne položaje ter brez odlašanja pristane na poziv Ukrajine k posvetovanjem. Morebitne sankcije vključujejo zamrznitev pogovorov o vizumski liberalizaciji in o novem sporazumu med stranema ter usmerjene ukrepe, torej prepoved potovanj v EU in zamrznitev premoženja.

Gazprom zvišal cene

Že danes so ZDA Kijevu ponudile za milijardo dolarjev "energetske pomoči" v obliki jamstev za posojila, s katero bi Ukrajina lahko poravnala dolgove do Gazproma. Ukrajina je namreč ruskemu Gazpromu za dobavo plina dolžna 1,53 milijarde dolarjev, vendar je doslej zagotovila le, da bo plačala za 400 milijonov dolarjev za februarsko dobavo plina.

Obenem je ruski energetski velikan Gazprom danes sporočil, da z aprilom Ukrajini ne bo več omogočal znižane cene plina, za katero sta se konec lanskega leta dogovorila sedaj že odstavljeni ukrajinski predsednik Viktor Janukovič in ruski predsednik Vladimir Putin.

Ruski premier Dmitrij Medvedjev ob tem ni izključil možnosti, da bi Rusija Ukrajini posodila med dvema in tremi milijardami dolarjev za poplačilo dolga Gazpromu. "To bi bila ena izmed možnosti za rešitev težave," je dejal. Ukrajina je skladno z dogovorom Gazpromu v zadnjih mesecih za plin plačevala za tretjino nižjo ceno od tržne.

Kijev potrebuje 25,6 milijarde evrov

V Kijevu je tudi misija Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki bo v državi do 14. marca ugotavljala stanje javnih financ in začela predhoden dialog z oblastmi o reformah, ki bi lahko bile podlaga mednarodni pomoči. Nove oblasti v Kijevu so IMF zaprosile za pomoč 27. februarja. Kijev potrebuje 35 milijard dolarjev (25,6 milijarde evrov) pomoči.
 
Kot je danes dejal ruski predsednik, je Rusija pripravljena sodelovati z IMF in sprostiti novo tranšo 15 milijard dolarjev vrednega posojila, ki ga je Ukrajini obljubila lani. "A zahodne države nas niso prosile tega. Prosile so nas za sodelovanje z IMF, da bi Ukrajino spodbudili k reformam," je dejal.
Komentarjev 2
  • ennanova 08:12 05.marec 2014.

    Ukrajinske igre ali hladna vojna 2.0Če seveda zares želimo razumeti nedavne dogodke v Ukrajini, ne smemo gledati in brati samo zahodnih mainstream medijev (CNN in podobni), katerim v veliki večini nekritično sledijo tudi naši “neodvisni” mediji. Zahodni mediji sistematično ...prikaži več demonizirajo Ruse, Rusijo in še zlasti njenega predsednika Putina, protestniki v Kijevu so zanje “miroljubni protestniki”, njihovi novi voditelji pa “demokratični” in tako naprej. A slika ni tako enostavno črno-bela, nikakor …http://za-misli.si/kolumne/rok-kralj/1510-ukrajinske-igre-ali-hladna-vojna-2-0

  • 2112 14:04 04.marec 2014.

    V pogledu razmerja Ukrajina-Rusija slednja nima pravice vojaško posredovati na ozemlju druge države., će pa gledam bolj globalno pa podpiram Ruse. Nekdo mora ustvarit protiutež Ameriki in Zahodnjakom. Rusija ni kar tako izvedla vojaškega ukrepa, kaj so pa v ozadju ...prikaži več spletkarili Zahodjnaki?!!!Prav tako bi bilo potrebna protiutež vsem kapitalistom sveta, kot je bil nekoč socializem, da sprostijo finančna sredstva nazaj proti ljudstvu. Ne pa de se dogaja, da enormno povečujejo svoje premoženje. Samo za to pa bo potreben čas in pogum.