Svet
27 ogledov

Rusija se hvali z bombandiranjem Sirije

Sirija, oskrbovanje ranjenih EPA
Ruski obrambni minister, general Sergej Šojgu, se je prejšnji teden v ruski Tumi pohvalil z vojaškimi dosežki ruske vojske v Siriji.

Na Dan branilcev domovine, ruski nacionalni praznik, ki je zamenjal Dan sovjetske vojske in mornarice, je ruski obrambni minister Sergej Šojgu izjavil: "V Siriji smo testirali 162 izdelkov modernega orožja, ki so pokazali visoko stopnjo učinkovitosti. Le deset sestavov je doseglo učinek pod pričakovanji."

Uradni Kremelj tudi prej ni prikrival, da je vojaško posredovanje na strani režima Bašarja al-Asada med drugim tudi priložnost za testiranje vojaške opreme. Potem ko se je Rusija vključila v vojno v Siriji, je njena mornarica med drugim na cilje v Siriji izstrelila projektile z oddaljenosti 900 kilometrov.

"Nadaljevali bomo dkler ne bo stabilnosti"

Sirske vladne sile so medtem včeraj iz rok Islamske države (IS) osvobodile sirsko mesto Tadef južno od Al Baba. Slednjega so IS v četrtek odvzeli sirski uporniki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Nadaljevali bomo vojno proti terorističnim organizacijam ne glede na njihova imena, dokler v Siriji ne bosta zagotovljeni varnost in stabilnost," je po poročanju sirske državne agencije SABA sporočila sirska vojska. Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Londonu so vladne sile skupaj z zavezniki v Tadef vstopile nekaj ur po tistem, ko so pripadniki IS zapustili mesto, še navaja dpa.

Z napredovanjem sirskih sil se povečuje možnost konfrontacije z uporniki, ki jih podpira Turčija. Slednji so namreč iz rok IS osvobodili Al Bab. Sirska vlada prisotnost upornikov v tem mestu smatra za okupacijo.

Zavezništvo džihadistov pod vodstvom Fronte Fatah al Šam, nekdaj znane pod imenom Fronta al Nusra, je medtem v bližini libanonske meje izvedlo napad, v katerem je bilo ubitih ali poškodovanih več deset sirskih vojakov. Fronta je sicer prevzela tudi odgovornost za sobotni napad v Homsu, v katerem je umrlo več kot 40 pripadnikov sirskih varnostnih sil.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.