Svet
37 ogledov

Rusija: vsako leto umre 3000 vojakov

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Vsako leto v Rusiji, čeprav ta država ni v vojni, umre okoli tri tisoč vojakov. Razlog: nasilje poveljnikov nad vojaki in nečloveške razmere v vojašnicah.

Mati pokojnega vojaka Ivana je novinarjem britanske televizijske postaje Sky News pripovedovala žalostno zgodbo, ki se dogaja v ruskih vojašnicah.

Olga in Anatolij Količev vsak dan obiskujeta sinov grob in se spominjata lepih trenutkov, ki sta jih preživela z njim. Ivan je v vojski služil 18 mesecev, starša pa ga opisujeta kot veselega in odprtega moškega, ki je bil sprva ponosen na to, da je vojak.

Poveljnik ga je pretepal in stradal
Nato pa so se začele v vojašnici dogajati pretresljive stvari. Ivan je namreč svoji materi dejal, da sta morala skupaj s sovojakom jesti shirane pse, da sta lahko preživela. Njun poveljnik pa ju je pretepal in stradal.

"Neki poveljnik naju je ponoči poklical in dejal – vajin sin se je naveličal živeti in se je obesil. Dejal je, naj ga prideva iskat. Zakaj mi je to povedal po telefonu? Videti je bilo, kot da se norčuje iz naju."

Televizijska postaja Sky News je pridobila videoposnetek, na katerem se lahko vidi, kako se poveljniki znašajo nad mladimi vojaki in jih pretepajo. Slednji to sicer jemljejo kot del urjenja, a nekateri takšnega pritiska ne zdržijo in storijo samomor.

Količeva je ob tem še dejala, da si njen sin nikoli ne bi vzel življenja. Tako je pokazala potrdilo, da je bil uvrščen med vestne vojake, in s tem postavila na laž poveljnika, ki je trdil, da je bil slab vojak.

"Poveljnik je bil vedno pijan"
"V vojski ni več pravil. Poveljniki ne izpolnjujejo več svojih dolžnosti. Vsakič, ko sem ob sinu videla poveljnika enote, je bil ta pijan. In to tudi takrat, ko je stal ob krsti mojega sina,"
je dejala Količeva.

Slednja se je tudi vključila v fundacijo za pravice mater v Moskvi, ki se bori za pravice družin v primeru nepojasnjenih samomorov sinov v ruski vojski.

"Eden izmed razlogov za visoko število smrti je, da je ves sistem vojske zastarel. Drugi razlog pa je ta, da nikoli ne pride do preiskav smrti vojakov in drugih kriminalnih dejanj v vojašnicah," je razložila ustanoviteljica fundacije Veronika Marčenko.

Je modernizacija vojske rešitev?
Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je dejal, da je modernizacija ruske vojske vitalnega pomena. V naslednjih desetih letih tako načrtuje popolno prenovo vojske – tako na področju orožja kot pri samem urjenju vojakov in medsebojnih odnosih.

Trenutno se za služenje vojaškega roka pripravlja novih 280 tisoč mladih vojakov. Za nekatere izmed njih bo življenje v ponižanju in brutalnosti neizogibno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.