Svet
556 ogledov

Rusija zahteva prepoved Facebooka in Instagrama

Profimedia
Zatiranje medijev in družbenih platform se v državi krepi.

Rusko državno tožilstvo je 11. marca zahtevalo, da se podjetje Meta, ki upravlja s Facebookom, Instagramom, WhatsAppom in Messengerjem, označi za ekstremistično organizacijo, kar bi utrlo pot k prepovedi vseh njenih dejavnosti v Rusiji.

Zahteva je bila podana po odločitvi matične družbe priljubljenih aplikacij, da zaradi ruske agresije v Ukrajini olajša pravila glede preprečevanja sovražnega govora proti ruski vojski in državnemu vrhu. Državno tožilstvo je ocenilo, da Meta opravičuje "teroristična dejanja" in spodbuja "sovraštvo in neprijateljstvo" do Rusov.

Ruska obveščevalna služba (FSB) je danes na sojenju sporočila zahtevek, da se v državi prepove uporaba družbenih omrežij Facebook in Instagram. Državno tožilstvo je pozvalo k Metini prepovedi "zaradi očitnih znakov ekstremističnega delovanja" in postavilo zahtevek, da se iz prepovedi izloči aplikacija za sporočila WhatsApp, poroča tiskovna agencija Interfax.

"Dejanja Mete so usmerjena proti Rusiji in njenim oboroženim silam. Zahtevamo njeno prepoved in takojšnjo uporabo tega ukrepa," je danes na sodnem zaslišanju dejal tiskovni predstavnik FSB Igor Kovaljevski.

Zagovore Mete je sodišče zavrnilo

Ruska tiskovna agencija TASS poroča, da se je Metin predstavnik na sodišču zagovarjal, da je družba pozneje spremenila svoja pravila, da bi preprečila "rusofobijo in pozive k nasilju".

Sodišče v Moskvi je zavrnilo argumente zagovornikov Mete, ki so zahtevali odložitev obravnave zahtevka ruskega generalnega tožilstva za prepoved dejavnosti podjetja.

Od začetka ruske agresije 24. februarja je ruska vlada bistveno poostrila nadzor nad pretokom informacij na internetu. Kritike so prejšnji teden naslavljale tudi Google in njegov Youtube. Telekomunikacijski regulator Roskomnadzor je namreč Google obtožil opravičevanja terorističnih dejavnosti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.