Svet
10 ogledov

Rusija zanika umor generala

Sirski uporniki so, kot trdijo sami, ubili ruskega generala, ki je kot svetovalec delal za sirsko obrambno ministrstvo. Rusija je navedbe že zanikala.

Uporniška Svobodna sirska vojska je prek videoposnetka, ki ga je predvajala Al Arabija, sporočila, da so med operacijo v Ghouti na zahodu Damaska ubili ruskega generala Vladimirja Petroviča Kočjeva, ki je kot svetovalec delal za sirsko obrambno ministrstvo.

Rusija je usmrtitev že zanikala. Pred medije pa je v Moskvi tudi že stopil domnevno umorjeni general.

Umik iz Alepa

Iz drugega največjega sirskega mesta Alep so se medtem uporniki umaknili. Mesto je bilo zadnje dni središče srditih spopadov, v katerem je bilo uporabljeno tudi težko orožje, na kar je organizacija Amnesty International (AI) opozorila tudi civiliste.

Sirsko vojsko in upornike svari, da napadi na civiliste ne bodo ostali nekaznovani. "Amnesty International obema stranema v spopadih pošilja jasno sporočilo. Vsakršni napadi na civiliste bodo jasno dokumentirani. Odgovorni pa bodo morali za to odgovarjati," je poudaril predstavnik organizacije Christoph Koettl.

Po navedbah AI nedavni posnetki iz Anadana, manjšega mesta v bližini Alepa, razkrivajo več kot 600 kraterjev, ki naj bi nastali ob uporabi topniškega orožja med silovitimi spopadi nedaleč od naseljenega območja.

Spopadi za Alep so se začeli 20. julija, v zadnjih dneh pa se obstreljevanje mesta vse bolj stopnjuje. Sirske sile so tako pred začetkom odločilnih bojev na območju namestile okoli 20.000 svojih pripadnikov, ki z uporniki bijejo boj za nadzor nad mestom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.