Svet
15 ogledov

Rusija zapira naftno pipo

Z ustavitvijo izvoza želijo pomagati domačemu trgu. (Foto: Istockphoto) Žurnal24 main
Rusija bo z majem ustavila izvoz goriva, saj bo vse svoje zalog namenila domačemu trgu, kjer se spopada s pomanjkanjem.

Odločitev so oblasti sporočile po tem, ko so iz več ruskih regij poročali o pomanjkanju goriva, ki je imelo za posledico dvig cen. Po besedah namestnika ruskega ministra za energetiko Sergeja Kudrjašova so cene poskočile tudi za 30 odstotkov.

Kudrjašov je ob tem pojasnil, da je Rusija lani izvozila okoli tri milijone ton goriva. Dodal je, da so ruske energetske družbe ta teden objavile podatke, iz katerih je razvidno, da se je ruski izvoz v zadnjem času močno okrepil. Namestnik ministra meni, da se je to zgodilo zaradi želje po zaustavitvi rasti cen energije v svetu.

Sicer pa ruski trg ostaja zelo reguliran. Naraščajoče cene goriva so že sprožile več preiskav, naloženih pa je bilo tudi nekaj visokih kazni največjim ruskim proizvajalcem.

Največja zasebna ruska naftna družba Lukoil medtem napoveduje, da bodo kratkoročne cene goriva v Rusiji višje za pet do sedem odstotkov, podoben dvig cen pa za bližnjo prihodnost napovedujejo tudi ruske oblasti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.