Svet
5 ogledov

Rusija zaprla pipico

Belorusija po besedah Vladimirja Putina plačuje najnižjo ceno za zemeljski plin. Žurnal24 main
Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je Gazpromu ukazal, naj prekine dobavo zemeljskega plina Belorusiji. Bomo zaradi tega prizadeti tudi Slovenci?

Prvi mož Gazproma Aleksej Miller je dejal, da bodo dobavo plina ruski sosedi zmanjševali postopoma. Količina plina se bo zmanjševala "dan za dnem, sorazmerno z višino dolga", je za agencijo RIA Novosti dejal Miller.

Iz Geoplin plinovodi so za zurnal24.si sporočili, da dobavitelja zemeljskega plina Geoplin Ljubljana in Adriaplin ne transportirata plina prek Belorusije.

Transportna pot ruskega zemeljskega plina za potrebe Slovenije poteka v smeri iz Rusije prek Ukrajine, Slovaške in Avstrije kjer vstopa pri Ceršaku v Slovenijo.

Rusija bo tako tranzitni državi Belorusiji prekinila dobavo 85 odstotkov plina, saj ta nekdanja sovjetska država Gazpromu dolguje že 192 milijonov dolarjev.

V Gazpromu zagotavljajo, da evropske države zaradi ukrepa ne bodo čutile pomanjkanja plina zaradi manjšega povpraševanja po plinu in ker bodo del plina preusmerili na druge plinovode.

Še vedno je namreč živ spomin na januarsko zimo leta 2009, ko je zaradi spora glede cene plina med Rusijo in Ukrajino Gazprom za več kot dva tedna prekinil dobavo plina Evropi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.