Svet
8 ogledov

Rušijo sarajevsko vlado

1/6
Žurnal24 main
V množičnih protestih v Sarajevu je prišlo do spopada policije in demonstrantov, vojnih veteranov, ki zahtevajo svoje pravice. Poškodovanih 60 ljudi. S policijo so se spopadle tudi Horde zla.

Pred zgradbo vlade Federacije Bosne in Hercegovine v Sarajevu je popoldne prišlo do obračuna med protestniki, člani različnih združenj nekdanjih vojakov zadnje vojne. Po zadnjih podatkih je ranjenih 40 protestnikov in 20 policistov. Kot poroča sarajevska bolnišnica, ni nihče poškodovan s strelnim orožjem, pač pa zaradi policijske uporabe solzivca.

S policisti so se poleg protestnikov spopadli tudi navijači skupine Horde zla.

Nad policijo s steklovino in kamenjem
V Sarajevo so se danes zgrnile trume vojnih veteranov; po podatkih agencij so se iz vse države pripeljali v najmanj 75 avtobusih in več kombijih. Iz mase demonstrantov je na poslopje Federacije BiH že priletelo več steklenic in kamenja, slišali sta se tudi dve eksploziji. Vhod v poslopje vlade varujejo pripadniki specialne policije.

V sarajevskem kliničnem centru so že sprejeli več kot 40 demonstrantov, ki so se vsi poškodovali zaradi policijske uporabe solzivca. Poškodovanih je tudi 20 policistov.

Shod so organizirale zveza nosilcev najvišjih vojnih priznanj, zveza vojnih invalidov, organizacija mučenikov in umrlih vojakov ter zveza demobiliziranih vojakov. Zahtevali so, da se z njimi do 13. ure sestane premier federacije Mustafa Mujezinović. Ker se to ni zgodilo, so začeli pritiskati na poslopje vlade. Da bi policija protestnike umirila, je uporabila solzivec in gumijevke.

Alipašinova ulica vzdolž vladne palače je ovita v dim solzilcev, sliši se razbijanje stekla in glasno skandiranje. "Protestniki so odločeni, da danes zamenjajo vlado,“ poroča sarajevski spletni Dnevni avaz.

Premier miri
Premier federacije Mujezinović je za nacionalno televizijo povedal: "To zares nima smisla, da bi se obranil tako množični masi.“ Hkrati je protestnike prek televizije pozval, naj razmislijo, kaj počnejo.

Ponovil je, da je z včerajšnjo vladno uredbo o cenzusu prihodkov nekdanjim borcem izpolnjena še ena izmed zahtev borčevskih organizacij in da bo vlada v prihodnje poskušala zagotoviti tudi zvišanje pokojnin tistim nekdanjim borcem, ki prejemajo najmanj denarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.