Svet
7 ogledov

Ruska agenta priznala

Še dva aretirana domnevna ruska agenta sta v petek priznala, da sta delala za rusko tajno službo in v ZDA zbirala informacije, ki bi jih sicer lahko snela s svetovnega spleta ali prebrala v časopisih.

Tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Igor Ljakin Frolov je pokazal, da ima smisel za humor in je v petek trdil, da nima nobenega razloga, da bi mislil, da je Christopher Metsos s Cipra pobegnil v Rusijo. On takšnih informacij menda nima. Metsosa so na podlagi ameriške tiralice na Cipru v torek privedli pred sodnika, ta ga je izpustil po plačilu varščine, domnevni ruski agent pa je izkoristil domnevno dobre podtalne ruske zveze na Cipru in jo ucvrl na varno.

Priznanja se kar vrstijo
Zaradi Metsosa ameriški sodniki niso naklonjeni varščinam za druge zaprte v ZDA. Potem ko je v New Yorku aretirani Juan Lazaro, ki je menda preživel otroštvo v Sibiriji, prvi priznal, da je ruski agent, sta to v petek storila še Michael Zottoli in Patricia Mills. Mož in žena iz Alexandrije v Virginiji sta sodniku najprej povedala, da je njuno pravo ime Mihail Kutzik in Natalija Pereverzeva, potem pa sta še priznala, da delata za Rusijo. Oba še imata družine v Rusiji. Pri njima doma so prav tako našli veliko količino gotovine, tako kot pri nekaterih drugih obtoženih.

Tožilci v New Yorku, Bostonu in Alexandriji, kjer imajo aretirane domnevne vohune, so zbrali dovolj dokazov za podkrepitev obtožnice izigravanja agenta tuje države in pranja denarja. Vse, kar prihaja v javnost na novo, kot na primer v petek odkritje šifrirnih blokov in drugih vohunskih pripomočkov, je le dodatna nerodnost za vohune in Rusijo. Edino najbolj slavna Anna Chapman ni obtožena drugega kot le sodelovanja v zaroti.

Mlada in simpatična
Slavna je zato, ker je mlada in simpatična in ameriške televizije najraje objavljajo njene posnetke, ki jih je na pretek po svetovnem spletu. V petek se je oglasil tudi njen nekdanji britanski mož. Gospod Chapman je povedal, da je bila njegova žena zelo podrejena svojemu očetu, sicer agentu KGB, in menda je sam že prej sumil, da bo zrasla v vohunko.

Za zdaj so vsi aretirani za zapahi, razen novinarke perujskega rodu Vicky Pelaez, ki naj ne bi bila šolana vohunka, ampak je bila le poročena z enim od njih, in sicer Juanom Lazarom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.