Svet
16 ogledov

Ruska letalska agencija za izločitev boeingov 737 iz prometa

Boeing 737 EPA
Ruska agencija, ki preiskuje letalske nesreče, je danes priporočila, da se iz prometa izloči vsa letala boeing 737 zaradi "resnih pomanjkljivosti".

Ruski Meddržavni letalski odbor (MAK) je sporočil, da je moral odvzeti vsa dovoljenja letalom boeing 737, dokler ameriške in ruske oblasti ne potrdijo, da so v stanju, ki zagotavlja njihovo varno uporabo.

Ruski prevozniki presenečeni

Ukrep je presenetil ruske letalske družbe, ki imajo v svojih flotah veliko letal tega tipa. Kot je za francosko tiskovni agencijo AFP povedal vir v eni od družb, so predstavnike vseh letalskih prevoznikov v petek povabili na sestanek, na katerem bodo razpravljali o tem vprašanju. Dodal je, da njihovi boeingi 737 za zdaj letijo po voznem redu."To se ni zgodilo še nikoli. Običajno odvzamejo dovoljenje samo eni družbi," je še povedal vir.

Ni bilo odgovora

MAK, ki vodi preiskave letalskih nesreč tudi v več bivših sovjetskih republikah, je v pismu ameriškim in ruskim oblastem zapisal, da je ameriško agencijo za zračni promet zaprosil, naj zagotovi zanesljivost sistema za nadzor višine pri boeingu 737, vendar ni prejel ustreznega odgovora.

Letalska nesreča v Kazahstanu | Avtor: EPA EPA

Novembra 2013 je v Kazanu strmoglavil boeing 737 ruske letalske družbe Tatarstan Airlines, pri čemer je umrlo 50 ljudi. MAK je v zadnji objavljeni informaciji o preiskavi te nesreče zapisal, da so njegovi strokovnjaki pregledali sistem za nadzor višine, pri čemer so prišli do zaključka, da ni dokazov o napaki na tem sistemu.

Ukrep ruske agencije očitno ni povezan s strmoglavljenjem ruskega airbusa A321 minuli konec tedna v Egiptu, še poroča AFP.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.