Svet
13021 ogledov

Ruska obveščevalna služba na nogah

Vladimir Putin Epa
Putin je zadnje dni menda močno zaskrbljen, da bi smrt Prigožina lahko povzročila nov upor.

Moscow Times, medij, ki je kritičen do ruskega predsednika Vladimirja Putina in vojne v Ukrajini, pravi, da si ruske obveščevalne službe prizadevajo preprečiti ponovitev vstaje 24. junija, v kateri so Prigožinovi plačanci zavzeli vojaške objekte v južnem mestu Rostov na Donu in krenili proti Moskvi, preden so nenadoma odpovedali celotno akcijo.

Kot je znano, ruske oblasti so sporočile, da je Prigožin umrl 23. avgusta po strmoglavljenju letala, s katerim je potoval med Moskvo in Sankt Peterburgom. Kremelj je zanikal odgovornost za incident, v katerem so umrli tudi drugi poveljniki Wagnerja, a analitiki so s prstom pokazali na Putina in hkrati tudi na verjetno maščevanje.

Medtem je Moscow Times v ponedeljek objavil, da so tanki, ki so se pred dvema mesecema približali ruski prestolnici, na Putina pustili "neizbrisen vtis". Prigožin naj bi veljal za "grožnjo" režimu, saj se je upiral poveljstvu ruske vojske in "osebnemu ukazu predsednika".

Verjetnost novega upora

"Kremelj meni, da po likvidaciji Jevgenija Prigožina obstaja grožnja novega vojaškega upora v Rusiji," navaja omenjeni medij, ki se sklicuje na štiri neimenovane vire blizu ruske oblasti.

Moscow Times dodaja, da si ruska obveščevalna služba "že prizadeva za nadzor in preprečevanje" novega upora, kot je bil Wagnerjev. Različni analitiki pa menijo, da bo "verjetno redna ruska vojska in ne Wagnerjeva skupina poskušala izsiliti nov upor."

Večina ruskih poveljnikov naj bi bila nezadovoljna z načinom, kako obrambni minister Sergej Šojgu in načelnik generalštaba Valerij Gerasimov vodita vojno, zato bo po njihovem mnenju, če bo Rusija še naprej trpela poraze v Ukrajini, "nov upor neizogiben". Tarča za zdaj naj ne bi bil Putin sam, pač pa Šojgu in Gerasimov.

Putin z ukrepi skuša pomirjati

V dveh mesecih, ki sta sledila Wagnerjevemu uporu, se je špekuliralo o tem, ali je Putinova vladavina na trhlih nogah, vendar je ruski predsednik sprejel ukrepe, da prepreči, da bi se tako predrzen izziv njegovi moči ponovil.

Julija je prokremeljski Telegram kanal Maš zapisal, da bodo policiste v moskovski regiji kot odgovor na upor učili novih veščin, vključno s taktiko urbanega boja, kako streljati z mitraljezi in metati granate.

V začetku avgusta so britanski obrambni uradniki povedali, da Putin s težkim orožjem oborožuje tudi Rosguard, svojo osebno vojaško silo. Ravno tako je prejšnji teden Putin podpisal odlok, po katerem morajo člani Wagnerja in drugih zasebnih vojaških podjetij priseči zvestobo ruski državi.

"Ali je Putin naročil umor ali ne, je manj pomembno kot podoba moči, ki si jo je, kot kaže, pridobil s Prigožinovo smrtjo. Pravo vprašanje je, ali njegova moč sloni na trdnih temeljih ali pa obstajajo precejšnja nesoglasja v vrstah tako imenovanih silovikov, tistih, ki imajo politično moč v Rusiji," je ob tem za Newsweek povedal profesor Todd Armstrong, predstavnik ruskih, srednjeevropskih in evrazijskih študij na Grinnellu, univerzi v Iowi. 

Jevgenij Prigožin letalo Svet To je genetska analiza pokazala v primeru Prigožin Vladimir Putin Svet Svet Nova Putinova poteza po Prigožinovi smrti

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 85
  • Avatar MS
    MS 15:37 03.september 2023.

    "Veliki Mačo" Putin ni imel jajc da bi se udeležil pogreba vodje Wagnerja! Nima jajc da bi se udeležil vrha skupine držav Bricks na katerega je uradno povabljen Paranoično se zapira v samoizolacijo trepetajoč tudi pred lastnim narodom! Obroč okoli ...prikaži veči njega se stiska neustavljivo! Ko vehementno in "hrabro" skrit v bunkerju raketira civilna naselja in pobija ukrajinske starce, žene, otroke se sam obnaša kot navadna preplašena pičkica! To je ON -veliki idol lukća in enderja!

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 08:23 03.september 2023.

    Kako da ne razumete? Ukrajina je bila pod Rusijo še v slabšem položaju, kot je bila vzhodna nemčija...pa kaj vi res mislite da je bilo prebivalcem v DDR lepo živeti pod Ruskim škornjem ? in to privoščite ponovno Ukrajini ? ...prikaži več Pa kaj je z vami narobe, zakaj se vi ne odpoveste standardu, svobodi in zaslužku...aja, če se boste borili zase boste fašisti, kajneda Luckis...indr.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:16 03.september 2023.

    Zakaj še kar blebečete da je Nato grožnja Rusiji ? A, res ? Pa vzemite že enkrat zemljevid v roke, da boste končno se podučili, da je Amerika z zvezo Nato že desetletja neposredna soseda z Rusijo na VZHODU ! ...prikaži več Ukrajina je pobegnila od fašistične Rusije in si ne želi ponovno živeti v suženjstvu in bedi ( primer Vzhodna Nemčija ) DDR. Kdor misli, da je Putinova politika dobra za ljudi v 9 Republikah je v zmoti ! Narod je poslal nazaj v 18 tol. in zato bo visel na kakšnem trgu.