Svet
52 ogledov

Ruska vojska se v Siriji bojuje proti ISIS-u

Ruski vojaki EPA
Ruski vojaki sodelujejo v vojnih operacijah v Sirji. Napotitve opreme in vojakov na to območje so posneli ameriški sateliti.

Ruski vojaki sodelujejo v vojnih operacijah v Siriji, danes razkriva agencija Reuters, ki se sklicuje na neimenovane dobro obveščene vire v Libanonu.

Čeprav je trenutno v Siriji manjše število ruskih vojakov, ki se v Siriji pod poveljstvom predsednika Bašarja al-Assada bojujejo proti ISIS-u, Rusija po navajanju Reutersa, svoje vojaške sile na tem območju samo še krepi.

Rusi niso le svetovalci

Rusija v Siriji postavlja dve bazi, eno v bližini obale, drugo v notranjosti države, slednja naj bi bila v prihodnje glavna baza za vojne operacije v Siriji: "Rusi so se aktivno vključili v boj proti terorizmu, kar pomeni, da niso le svetovalci," po pisanju agencije Reuters trdi njihov neimenovani vir iz Libanona. 

Moskva je medtem priznala le to, da je v Sirijo poslala svoje "strokovnjake", informacij o napotitvi vojakov in opreme, o katerih v zadnjih dneh poročajo svetovni mediji, Rusi ne želijo komentirati.

Po podatkih neuradnih virov z ameriške administracije, naj bi Rusija v Sirijo poslala dve vojaški ladji za izkrcanje tankov, v prihodnjih dneh pa naj bi na to območje poslali še nekaj letal in manjšo enoto mornariške pehote.

ZDA zaskrbljene 

Že pred dnevi je ameriški časopis New York Times zapisal, da je Rusija, sicer dolgoletna tesna zaveznica Damaska, na letališče v pristaniškem mestu Latakia, ki velja za oporišče Asadovega režima, poslala mobilno postajo za nadzor zračnega prometa in začasne bivalne enote, kjer bi lahko bilo nastanjenih najmanj tisoč vojakov. Tako bi lahko letališče uporabili za oskrbovalno središče ali celo za vzletanje ruskih vojaških letal.

Bela hiša pozorno spremlja dogodke na terenu 

O premikanju ruske vojske je poročala tudi CNN, ki navaja, da so američki sateliti posneli vsaj tri velika ruska leta Antonov, polna opreme in orožja.

Po navedbah CNN-a naj bi četrto letalo v Sirijo pripeljajo rusko vojaško osebje. Omenjeni sateliti naj bi na tem območju posneli še dve ruski ladji s sto pripadniki ruske mornariške pehote in desetimi vozili.


ZDA skrbi, da se bodo Rusi bojevali proti nasprotnikom Asadovega režima

Po poročanju televizije CNN, Američane najbolj skrbi, da se ruska vojska ne bi bojevala samo proti ISIS-u, temveč bi svoje napade usmerila še proti mirnejšim nasprotnikom Asadovega režima.

ZDA menijo,  da bi se lahko Rusi v Siriji pripravljali na morebitni padec Asadovega režima, z vojaško navzočnostjo pa lažje nadzorovali in vplivali na dogodke v tej državi. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • blueone 20:23 29.oktober 2015.

    Kaj bodo sedaj zaskrbljeni...samo sorry dragi Američani, v dobrih 4 letih niste naredili nič!!!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 18:18 10.september 2015.

    Torej Vietnamska vojna v 2.0. Indirektna vojna med ZDA in Rusijo. To ne pomen nič dobrega za uboge in nedolžne civiliste.

  • jakec1575 17:08 10.september 2015.

    Asad ni popolnoma nedolzen decek, a je bil predvsem trn v peti Izraelu. Rusi, vsako muslimansko ekspanzijo in napad na rusko suverenost krvavo zatrejo. 3 milijone sunitskih iraskih beguncev v Siriji je destabiliziralo državo in zacelo neimre in upore s ...prikaži več frnackoskim in amerskim orozjem. Nafta in delezi. In sedaj Rusi. Vsec so mi. Ne pokoravajo se ameriskim kavbojem. Grozljivo pa je to, da sta samo 2 scenarija. umiritev razmer in OZN ali pa proxy svetovna vojna. V vsakem primeru zalostno. Ameri so unicili zgodovino v Iraku, pomagali uniciti Palmiro. Boj se človeka in naroda, ki ne spostuje taksne zgodovine.