Svet
11 ogledov

Ruske rakete v naši soseski

Žurnal24 main
Hrvaški časnik Slobodna Dalmacija piše, da nameravajo Rusi v Republiki Srbski, in sicer tik ob meji s Hrvaško, zgraditi veliko raketno bazo.

S temi načrti naj bi se Rusija zoperstavila ameriškim načrtom za postavitev protiraketnega ščita na Poljskem in Češkem.

Iz oporišč ob reki Drini in z novimi medcelinskimi balističnimi raketami, opremljenimi z jedrskimi konicami, ki jih je Rusija testirala konec prejšnjega leta, bi po pisanju časnika lahko konkurirala ameriškemu protiraketnemu ščitu v srednji oziroma vzhodni Evropi.

Medtem bi se predsednika češke in poljske vlade Mirek Topolanek in Donald Tusk, tako kažejo njune zadnje izjave, postavitvi ameriškega oporišča rada izognila ali pa ga vsaj prestavila. Pred nekaj dnevi sta izjavila, da državi "ne želita ne hiteti ne zavlačevati" s pogajanji glede postavitve oporišča na poljskem in češkem ozemlju.

V medijih so se sicer pojavile špekulacije, da želijo Združene države skleniti dogovor s Poljsko in Češko še pred koncem Bushevega drugega predsedniškega mandata.

Protiraketni ščit v vzhodni Evropi naj bi sestavljala dva dela – radarski na Češkem in prestrezne rakete na Poljskem, postavili pa naj bi ga do leta 2012. Namenjen naj bi bil obrambi ob raketnih grožnjah iz Irana in Severne Koreje.

Rusija, ki ima tako Češko kot Poljsko za svoje interesno ozemlje (še iz časov blokovske delitve), postavitvi ščita ostro nasprotuje in, če gre verjeti pisanju hrvaškega časnika, tudi ne bo stala križem rok.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.