Svet
1977 ogledov

Ruske sile še bližje Kijevu, otroci žrtve krutega obleganja

Ukrajina
1/13
Epa
V Ukrajini obleganja, zračni napadi in težave z evakuacijo ...

V Ukrajini naj bi se danes nadaljevala evakuacija ljudi iz obleganega mesta Sumi na severovzhodu države, medtem ko Kijev Rusijo znova obtožuje oviranja evakuacije iz pristaniškega mesta Mariupolj, kjer so humanitarne razmere katastrofalne. Po bolj ali manj vsej Ukrajini so medtem davi donele sirene, ruske sile pa so med drugim vse bližje Kijevu.

Otroci zapuščajo vse, kar poznajo

Iz Ukrajine je medtem po poročanju UNICEF-a pobegnilo že več kot milijon otrok, med tem pa vojna še naprej pustoši po državi. Večina otrok je z družinami pobegnila na Poljsko, Madžarsko in Slovaško ter v Moldavijo in Romunijo.

"Število otrok na begu je osupljivo, kar kaže, kako obupne so razmere za otroke in družine v Ukrajini," je dejala Afshan Khan, regionalna direktorica UNICEF-a za Evropo in osrednjo Azijo. "Otroci v iskanju varnosti zapuščajo vse, kar poznajo. To je srce parajoče."

V zadnjih dneh je UNICEF v Ukrajino dostavil še dodatno pomoč, in sicer šest tovornjakov s skoraj 70 tonami zalog. Te vključujejo osebno zaščitno opremo ter medicinske, kirurške in porodniške komplete. Skupaj s partnerji bo UNICEF omenjeno medicinsko opremo za pomoč 20.000 otrokom in materam dostavil v 22 bolnišnic na petih različnih območjih, ki so jih prizadeli konflikti.

UNICEF ponovno poziva k varnemu, hitremu in neoviranemu humanitarnemu dostopu do prebivalcev v stiski in k zagotavljanju varnega dostopa za civilno prebivalstvo do storitev in zaščite, ki jo potrebujejo.

Iz Københavna – UNICEF-ovega skladišča in največjega humanitarnega središča na svetu – so bili odposlani trije tovornjaki z osnovnimi zalogami, kot so rekreacijski in higienski kompleti ter kompleti za najmlajše otroke za didaktiko in sprostitev. Te zaloge so zdaj prispele na Poljsko. V prihodnjih dneh bodo do otrok prispele še dodatne zaloge iz Københavna in Turčije.

Za pomoč otrokom in družinam na begu iz Ukrajine v Moldavijo, Romunijo in Belorusijo ter na Poljsko je UNICEF pomagal vzpostaviti Modre točke – varne prostore, ki na enem mestu zagotavljajo ključne informacije družinam na poti, pa tudi identifikacijo otrok brez spremstva in otrok, ločenih od družin, ter jim lahko nudijo ustrezno zaščito.

UNICEF bo potreboval 349 milijonov ameriških dolarjev, da bi preprečil nadaljnje slabšanje razmer za otroke v Ukrajini in mejnih državah ter omogočil učinkovito zagotavljanje kritične podpore za reševanje življenj. To vključuje 276 milijonov za takojšnje potrebe v Ukrajini in 73 milijonov ameriških dolarjev za potrebe otrok iz Ukrajine v mejnih državah.

"Delamo vse, kar je v naši moči, da pomagamo otrokom in družinam v stiski, a vojna se mora končati. Mir je edina trajnostna rešitev," je dejala Afshan Khan.

UNICEF Slovenija zbira sredstva za pomoč otrokom in družinam v Ukrajini. Pomagate lahko:

prek https://doniraj.unicef.si/pomoc/ukrajina/

pošljite SMS s ključno besedo UNICEF10 na 1919 in darujte 10 € ali UNICEF5 in darujte 5 € za pomoč otrokom

z nakazilom na TRR SI56 0201 3025 9875 526, referenca: SI 00 41103, prejemnik: SLOVENSKA FUNDACIJA ZA UNICEF, PAVŠIČEVA 1, 1000 LJUBLJANA

Ukrajina | Avtor: UNICEF UNICEF

Na zgornji fotografiji sta sestrici iz Ukrajine, ki sta z mamo in babico varno zavetje poiskali v begunskem taborišču Vama Siret v Romuniji. 

Zaskrbljujoč položaj v Mariupolju

Kot je davi sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, je bilo v petek iz štirih ukrajinskih mest evakuiranih skupno le okoli 7150 ljudi, kar je občutno manj kot v prejšnjih dneh, ko so jih uspeli evakuirati v sredo 35.000 in v četrtek 40.000. Skupno naj bi jih doslej evakuirali okoli 100.000, predvsem iz Sumija, Izjuma in predmestij Kijeva.

Še posebej zaskrbljujoč je položaj v Mariupolju, kjer ljudje ob hudem mrazu že več kot teden dni ostajajo brez elektrike, vode ter vse bolj tudi brez hrane in zdravil. Po besedah Zelenskega naj bi jim danes znova poskušali dostaviti najnujnejšo pomoč, potem ko je Rusija to v petek preprečila.

Ukrajinska stran sicer opozarja, da ruske sile vse bolj pritiskajo na mesto in da je bilo tam v obstreljevanju ter 12-dnevni blokadi ubitih že okoli 1600 ljudi.

Da je situacija v Mariupolju katastrofalna, so med drugim opozorili tudi Zdravniki brez meja in organizacija Human Rights Watch. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je žrtev krutega obleganja, kakršnega moderno vojno pravo jasno prepoveduje, tam na stotisoče. Žrtve podobnega obleganja so vsaj še prebivalci mest Harkov, Černigiv in Sumi.

Tudi onkološka klinika

Sirene so davi sicer znova opozarjale na nevarnost zračnih napadov v kar 15 ukrajinskih regijah, med drugim v Kijevu, Lvovu na zahodu države, Odesi, Dnepru in Harkovu, poročanje ukrajinskih medijev povzemajo tuje tiskovne agencije.

V južnem mestu Mikolajiv naj bi bila tarča ruskega obstreljevanja po navedbah lokalnih oblasti med drugim regionalna onkološka klinika.

Ruske sile so se, potem ko naj bi se v petek prerazporedile, medtem danes sodeč po satelitskih posnetkih še dodatno približale ukrajinski prestolnici, ki po ocenah poznavalcev ostaja njihov glavni cilj, in jo vse bolj obkrožajo. Več predmestij je sicer že več dni tarča silovitega obstreljevanja.

Ukrajina | Avtor: Epa Epa

Ruski oklepniki in topništvo se približujejo prestolnici predvsem s severovzhoda in severozahoda, po poročanju britanskega BBC, ki navaja najnovejše podatke britanskih obveščevalcev, naj bi bila glavnina ruskih sil od središča Kijeva zdaj oddaljena le še okoli 25 kilometrov.

Kot je opozoril svetovalec Zelenskega Mihajlo Podoljak, je tudi to mesto zdaj tarča obleganja. A kot je dodal na Twitterju, so vzpostavili kontrolne točke in dobavne poti ter so "pripravljeni na boj (...) do konca".

Tudi ukrajinska vojska je davi na Facebooku potrdila, da je ofenziva ruskih sil na Kijev s smeri severa delno uspešna. Zapisala je še, da se nadaljujejo napadi ruskih strateških bombnikov na zahodna mesta Luck, Dneper in Ivano-Frankivsk, ki se je začelo v petek.

Ostali so brez vode

Po navedbah oblasti v Kijevu se življenjski pogoji po bolj ali manj vsej državi hitro poslabšujejo. Brez elektrike, plina in vode naj bi bili tako že tudi ljudje na območjih Sumija, Kijeva in Donecka. Med drugim naj bil v obstreljevanju poškodovan vodovod pri mestu Černigiv, kar pomeni, da je 280.000 prebivalcev tega mesta ostalo brez vode.

V regiji Lugansk na vzhodu države naj bi medtem ruske sile zasedle že približno 70 odstotkov vsega ozemlja, tista območja, ki so še pod nadzorom ukrajinskih sil, pa so tarča nenehnega obstreljevanja, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes sporočil guverner te regije Sergij Hajdal. Narašča število mrtvih in ranjenih, poti za evakuacijo pa ni, je opozoril.

Po besedah Zelenskega naj bi bilo v več kot dveh tednih ubitih že več kot 12.000 ruskih vojakov, medtem ko ZDA ocenjujejo, da jih je padlo med 2000 in 4000, v Moskvi pa so nazadnje prejšnji teden sporočili, da jih je bilo ubitih slabih 500.

Komentarjev 8
  • LukaMB 16:58 12.marec 2022.

    Žal mi je otrok iz Donbasa in Lughanska ter iz Oddesse, katere so te ukrop naciji pobijali, pa ni noben zastavice solidarnosti mel na fb in podobno, pa noben ni mel zastavic solidarnosti za 600.000 mrtvih otrok v Iraku ali ...prikaži več pa kjerkoli drugje po svetu, samo enostranska naci-Ukrajina je naenkrat pomembna in žrtve Rusov niso pomembne. Sram me je, da živim v tako enostranski fašistični EU.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 10:09 12.marec 2022.

    Ti otroci in ostali civilisti so žrtve Zelenskega, ker jih drži kot talce..Tipično nacistično delovanje.. Ukrajinski nacionalisti imajo za talce več kot 7000 civilistov iz 21 držav, trdijo v proruskih medijih. Seveda tega ne pišejo v proameriških medijih.. https://english.almayadeen.net/news/politics/ukraine-nationalists-holding-7000-civilians-from-21-states-h