Svet
6043 ogledov

Ruski bogataš od Hrvaške zahteva 35 milijonov evrov

Zasežena ladja v Trogirju Ivana Ivanovic/PIXSELL
Kaj se bo zgodilo z luksuzno jahto, ki je privezana v Trogirju?

Ruski bogataš Aleksej Inkin, ki je obogatel s prodajo nepremičnin, toži Hrvaško in od nje zahteva 35 milijonov evrov zaradi superjahte, ki so jo hrvaške oblasti zasegle marca 2022, poroča N1.

Jahta naj bi bila povezana z ukrajinskim oligarhom Viktorjem Medvedčukom, ki se je po ruskem napadu na Ukrajino znašel na črni listi EU - še pred tem pa je njegova družina omenjeno jahto prodala Inkinu.

Zaradi zasega jahte Royal Romance naj bi zdaj Inkin utrpel veliko finančno škodo, med drugim za vzdrževanje jahte v času zasega in plačevanja priveza v trogirski marini, poleg tega naj bi jahto uporabljal za turistične namene. 

Viktor Medvedčuk | Avtor: Reševalni pas/Twitter Viktor Medvedčuk v ujetništvu. Reševalni pas/Twitter
Hrvati so jo po njegovem mnenju zasegli nezakonito, saj se sam ni znašel na "črni listi", jahto je od Medvedčuka kupil že pred invazijo na Ukrajino, ukrajinsko tožilstvo pa po njegovem prepričanju nima dokazov, da bi Medvedčuk jahto kupil z nezakonito pridobljenim premoženjem.

N1 Zagreb sicer še poroča, da bodo hrvaške oblasti plovilo predale ukrajinski agenciji za upravljanje premoženja, pridobljenega s korupcijo in drugimi kaznivimi dejanji, a bo za to treba počakati do pravnomočnosti odločitve sodišča. Odvetniki Alekseja Inkina v tem primeru grozijo s tožbo za kar 130 milijonov evrov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Idioti 11:30 20.februar 2024.

    5000 UA vojakov vrženih iz boja z vso tehniko pa ni važno . Se ne sme vedeti al kaj . No se ve , tko da ne boste to pokrival z naslovi ala UA v protinapadu !!! Ni možno , ...prikaži več , ker so v rasulu na 5 smereh po preboju linije fronte ! Linija fronte se bo Kievu približala za 20-30km . ! Mic po mic , evo Zelenskem okoli vratu šlic !!

  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 05:55 20.februar 2024.

    Ne glede na vse, je treba spoštovati zakone..To je temelj vsake civilizacije...Hrvati niso najbolj na ti z zakoni in radi kaj "maznejo", če posebej sosedom....

  • Kmodri_ 23:29 19.februar 2024.

    Naj mu dajo nadomestno jadrnico z enim jadrom!