Svet
17101 ogledov

Rusi v streljanje Rusov

Vladimir Putin Epa Novice: Putin vrača udarec Sloveniji: To zahteva od uradne Ljubljane
Ruske sile naj bi gradile ​​'pregradne enote', namenjene za streljanje dezerterjev zaradi nizke morale.

Britansko obrambno ministrstvo je danes objavilo najnovejše obveščevalne podatke o vojni v Ukrajini, ki kažejo, da so ruske sile verjetno začele nameščati "pregradne enote" zaradi nizke morale in nepripravljenosti za boj.

Ruski generali verjetno želijo izdati ukaze, da poveljniki enot proti dezerterjem uporabijo orožje, kažejo podatki ministrstva.

V Ukrajini zaradi ruskih napadov brez elektrike 4,5 milijona ljudi

Zaradi ruskih napadov na energetsko infrastrukturo je po vsej Ukrajini brez električne energije približno 4,5 milijona ljudi, je v četrtek zvečer opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in Rusijo obsodil energetskega terorizma.

"Nocoj je približno 4,5 milijona odjemalcev začasno brez električne energije. (...) Že samo dejstvo, da se Rusija zateka k energetskemu terorizmu, kaže na šibkost našega sovražnika. Ukrajine ne morejo premagati na bojišču, zato poskušajo naše ljudi zlomiti na ta način," je dejal Zelenski.

Ruske sile po vrsti porazov na bojiščih v zadnjih tednih z raketami in brezpilotnimi letalniki obstreljujejo ukrajinsko energetsko infrastrukturo. Po besedah Zelenskega je bila samo v zadnjem mesecu uničena tretjina elektrarn v državi. Vlada v Kijevu je Ukrajince pozvala, naj čim bolj varčujejo z električno energijo.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo je včeraj sporočila, da inšpektorji IAEA med obiski na treh lokacijah v Ukrajini, ki jih je zahteval Kijev zaradi ruskih obtožb o izdelavi "umazane bombe", niso odkrili nobenih znakov "neprijavljenih jedrskih dejavnosti", kar je Zelenski pospremil z besedami, da so "edine umazane stvari v naši regiji trenutno glave tistih v Moskvi, ki so na žalost prevzeli nadzor nad rusko državo in terorizirajo Ukrajino in ves svet".

Medtem številni signali kažejo na ruski umik iz zasedenega mesta Herson, največjega ukrajinskega mesta pod nadzorom Moskve, ki povezuje edino kopensko pot do polotoka Krim. Ukrajinske sile medtem že nekaj tednov izvajajo ofenzivo za ponovno zavzetje regije in prodirajo z zahoda na vzhod. Številni strokovnjaki kljub umikom opozorjajo, da bi lahko Kremelj svojo odločitev spremenil, četudi vsi trenutni znaki kažejo na umik.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 28
  • 4krogci 18:38 04.november 2022.

    Kako pa kaj streljanje na cele druzine na zahodu ukrajine iz strani AZOVCev, ko so ukrajinci hotel zbezat pred vojno? aja o temu se nesme pisat sej res!! Samo na zahodni UA meji je bilo vec mrtvih civilistov, kot jih ...prikaži več je v vsej vzhodni ukrajini skupaj!!

  • PaPajapopi 18:35 04.november 2022.

    Podobno, oziroma isti, kot v drugi svetovni vojni. Putko res potegne vse najslabše.

  • janči 17:16 04.november 2022.

    Kar se dogaja tam vedo najbrž samo tisti, ki so na samem kraju dogodka. Verjeti nekim člankom, ki jih zadnje čase kar mrgoli na internetu in vsi govorijo vse najslabše o Rusiji, sploh ni treba, saj so zrežirani s strani ...prikaži več teroristične Anglije, ker so jih Rusi dobili s prsti v marmeladi.