Svet
18 ogledov

Ruski milijarder izziva Putina

Putin je prepričan, da je Ovse po naročilu ameriške vlade odpovedal prihod opazo Žurnal24 main
Eden najbogatejših Rusov Mihail Prohorov bo na ruskih parlamentarnih volitvah izzval Vladimirja Putina.

Eden najbogatejših Rusov Mihail Prohorov je bil izvoljen na čelo stranke Pravična stvar, ki bo na decembrskih parlamentarnih volitvah v Rusiji poskušala spodkopati vladavino stranke Enotna Rusija premierja Vladimirja Putina.

Prohorova so za predsednika izvolili na izrednem kongresu v Moskvi, kjer je milijarder v nagovoru obljubil, da bo stranko decembra spravil v parlament. "Delovati moramo kot odgovorna stranka z močjo. Priti moramo v parlament, najprej kot stranka številka dve in kasneje kot stranka številka ena," je dejal.
V spodnjem domu ruskega parlamenta ima Enotna Rusija trenutno večino glasov, tri manjše opozicijske stranke pa ji večinoma ne delajo težav. "Ali imamo v Rusiji večstrankarsko politiko? Seveda nimamo. Potrebni sta najmanj dve stranki z močjo," je povedal Prohorov.

Z današnjo izvolitvijo je Prohorov postal prvi bogati poslovnež, ki je vstopil v rusko politiko po aretaciji Mihaila Hodorkovskega leta 2003. Privrženci Hodorkovskega so prepričani, da se je podjetnik znašel v zaporu zato, ker si je upal izzvati Putina na političnem parketu.

Stranka Pravična stvar doslej ni igrala večje vloge. Imela je več neizstopajočih vodij, Prohorov pa je postal njen član šele z izvolitvijo za predsednika. Bila naj bi liberalna stranka, ki se zavzema za temeljito gospodarsko reformo.

Komentarjev 1
  • privat 12:09 09.julij 2011.

    kaj je danes že hudič bog?? Delajmo razlike morilca nemore poslati bog,lahko pa ga hudič...no o putinu se pozanimajte v Čečeniji..ali v Gruziji