Svet
9018 ogledov

"Ruski okupatorji so v vseh delih mesta in so zelo nevarni"

Ukrajina
1/5
Epa
Ruske sile so prevzele nadzor v mestu Herson na jugu države, so pozno v sredo prvotne navedbe Rusije potrdile tudi lokalne ukrajinske oblasti. Zelenski svoje sodržavljane označil za junake.

Herson je prve večje mesto, ki so ga od začetka invazije pred tednom dni zavzeli Rusi. Ti obenem nadaljujejo napade tudi na nekatera druga mesta. Iz Kijeva poročajo o več močnih eksplozijah. "Ruski okupatorji so v vseh delih mesta in so zelo nevarni," je pozno v sredo prek Telegrama sporočil vodja regionalne uprave Genadij Lahuta. Župan Hersona Igor Kolihajev je dejal, da so ruske enote vdrle v poslopje mestnih oblasti in uvedle nekatere omejitve, vključno z nočno prepovedjo gibanja.

Župan je ruske vojake po lastnih besedah pozval, naj ne streljajo civilistov, prebivalce mesta pa, naj upoštevajo pogoje, ki so jih postavile ruske sile. S tem naj bi med drugim omogočili, da bo "še naprej plapolala ukrajinska zastava".

"Nismo imeli orožja in nismo bili napadalni. Pokazali smo, da poskušamo zavarovati mesto in se soočiti s posledicami invazije," je zapisal na Facebooku. Dodal je, da imajo med drugim velike težave s pokopom umrlih, dostavo hrane in zdravil, pobiranjem smeti in odzivanjem na nesreče.

Strateško pomembno mesto

Ruska vojska je zavzetje pristaniškega Hersona, mesta s približno 290.000 prebivalci, ki leži na obrežju reke Dneper ob njenem izlivu v Črno morje, naznanila že v sredo zjutraj.

Gre za strateško zelo pomembno mesto in zavzetje bi ruskim silam lahko močno olajšalo prodiranje v notranjost Ukrajine ter vzdolž obale v smeri zahoda proti Odesi. Hkrati nadzor nad Hersonom pomeni nadzor nad oskrbovalnimi potmi za ukrajinsko vojsko.

Ukrajina | Avtor: Profimedia Profimedia

"Danes so nas samo želeli uničiti"

Pred tem so Ruski vojaki že zavzeli še eno pristaniško mesto, Berdjansk ob Azovskem morju, bližnji Mariupol pa zaenkrat po navedbah lokalnih oblasti še odbija silovite ruske napade. "Danes je bil najtežji in najbolj krut dan sedemdnevne vojne. Danes so nas samo želeli uničiti," je prek Telegrama sporočil župan Mariupola Vadim Bojčenko.

Po njegovih besedah je bila v napadih močno poškodovana mestna infrastruktura, prebivalci naj bi ostali brez razsvetljave, vode in gretja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je v enem zadnjih obvestil sporočilo, da je Mariupol še naprej v ukrajinskih rokah. 

Ruske sile silovito napadajo tudi Harkov, obenem pa so ponoči poročali o več novih eksplozijah v Kijevu. Njihov izvor po poročanju britanskega BBC še ni znan.

Ukrajina | Avtor: Epa Epa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ponoči nagovoril državljane. "Mi smo narod, ki je sovražnikove načrte uničil v enem tednu. Načrti, ki so jih pisali več let: zahrbtni, polni sovraštva do naše države, naših ljudi," je Zelenski povedal v videu, objavljenem na družbenem omrežju Telegram. 

V ruskem obstreljevanju ukrajinskega mesta Harkov je v torek umrla tudi ukrajinska sodelavka Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Ukrajinka Marina Fenina, ki je bila članica Ovsejeve opazovalne misije v Ukrajini, je bila ubita, medtem ko je skušala priskrbeti zaloge za svojo družino.

Mednarodno kazensko sodišče začelo preiskavo

Tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Karim Khan je v sredo začel "aktivno preiskavo dogajanja" v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Preiskoval bo dogajanje od novembra 2013.

V preliminarni preiskavi razmer v Ukrajini so ugotovili, da obstaja "zadostna osnova za domnevo, da so bili storjeni zločini, ki sodijo pod pristojnost sodišča". Urad je identificiral tudi "potencialne primere", na spletu poroča britanski BBC. Khan ima podporo 39 držav pogodbenic ICC. 

Zagotovil je, da bo preiskava objektivna in neodvisna in se bo osredotočila na odgovornost za zločine pod pristojnostjo ICC.

ICC sicer lahko preganja le zločine na ozemlju 123 držav članic. Ukrajine ni med njimi, a je leta 2014 sprejela pristojnost sodišča. Rusija pa je izstopila iz ICC, tako da bo lahko to sodišče Ruse preganjalo samo, če jih bodo aretirali na ozemlju države, ki priznava pristojnost sodišča.

Ukrajina | Avtor: Epa Epa

V pričakovanju drugega kroga pogajanj

Danes naj bi se v Belorusiji začel drugi krog pogovorov med ruskimi in ukrajinskimi pogajalci. Na mizi naj bi bila tudi prekinitev ognja. Prvič so pogovori med obema stranema potekali v ponedeljek, a preboja ni bilo. Ofenziva ruske vojske se je v naslednjih dneh še okrepila. Rusija je napovedala, da bo ofenzivo nadaljevala, dokler ne bodo doseženi njeni cilji. 

Glavni ruski pogajalec Vladimir Medinski je napovedal, da bodo danes govorili o prekinitvi ognja in potrebi po humanitarnem koridorju, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba, ki ne sodeluje na pogovorih, pa je dejal, da Kijev ne bo poslušal ruskih "ultimatov". 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • jakec1575 10:58 03.marec 2022.

    Vse bolj jasno je, da je putin v prvi transi poslal v Ukrajino nekajmesecne nabornike in blede rezerviste, jih zavedel, da gredo lelena na sprehod do kijeva. Zato velikanske izgube. To je znam manever zrtvovanja putina. Druga transa so profesionalci. ...prikaži več Da smrti sedaj lahko mascuje z raketnim unicenjem ukrajine. Bolnik. Tezek bolnik.

  • andrej084 10:19 03.marec 2022.

    Najprej begunci iz Bosne, potem iz Iraka, Sirije, Afganistana, sedaj iz Ukrajine,... ali bi se lahko ljudje vprašali in premislili, kdo vodi to igro...

  • Avatar Syn
    Syn 10:08 03.marec 2022.

    Dajte še malo širit bo bolano zahodno propagando , da se vam bo čimveč ljudi smejalo. :) Res ste podn. Da bi si pa čas vzeli in zadeve dejansko preučili preden o čem pišete, pa je že odveč.