Svet
14 ogledov

Ruski parlament Putinu odobril posredovanje v Siriji

Putin z obrambnim ministrom na vojaških vajah Reuters
Ruska duma predsedniku Putinu še uradno potrdila posredovanje v Siriji. Na pomoč ga je poklical predsednik Bašar al Asad.

Zgornji dom ruskega parlamenta je danes odobril predsedniku Vladimirju Putinu uporabo vojske za posredovanje v Siriji. Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass, je Rusijo za "vodenje pri zagotavljanju vojaške pomoči" zaprosil tudi sirski predsednik Bašar al Asad.

Kot je pojasnil vodja Putinovega kabineta Sergej Ivanov, je svet federacije formalno odobril uporabo oboroženih sil v tujini. Rusija bo v Siriji, kjer se bori proti džihadistični skupini Islamska država, uporabila le letala, za kar je Moskvo zaprosil Asad. Po besedah Ivanova bodo o o tem "ustrezno obvestili ruske partnerje".

Ruski vojaki na Krimu | Avtor: Reuters Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin je za formalno za odobritev uporabe ruske vojske v tujini zaprosil danes, v zgornjem domu parlamenta, ki je po ruski ustavi pristojen za tovrstna vprašanja. Prošnjo so odobrili že po krajši razpravi.

Tako kot danes v Siriji, je svet federacije Putinu lani marca odobril tudi uporabo sil v Ukrajini. Rusija na tak način lahko izvedla tudi priključitev Krima. Tri mesece pozneje je sicer parlament to odločitev umaknil - tudi na Putinovo zahtevo, da bi tako, kot navaja Tass, dali več možnosti pogovorom za rešitev situacije na vzhodu Ukrajine.

Putin: Nasprotovanje Asadovemu režimu je napaka

Sirija | Avtor: EPA EPA
Putin je sicer v ponedeljek v nagovoru Generalne skupščine Združenih narodov pozval k oblikovanju velike mednarodne protiteroristične koalicije v boju proti IS v Siriji in Iraku. Zavračanje sodelovanja z Asadovim režimom pa je označil za veliko napako.
Zavrnil je tudi namige, da večja vojaška navzočnost Rusije v Siriji kaže na njene globalne ambicije. Poudaril je, da Moskva ne more več dopuščati sedanjega stanja stvari v svetu.

Obama: Asad je tiran, ki pobija nedolžne otroke 

Ameriški predsednik Barack Obama je nekaj trenutkov pred Putinom pred Generalno skupščino združenih narodov dejal, da so ZDA sicer pripravljene sodelovati z vsemi državami, tudi z Rusijo in Iranom, za rešitev konflikta v Siriji, a da je Asad tiran, ki "pobija nedolžne otroke". V posredni kritiki stališča Moskve je obsodil logiko podpiranja tiranov, kot je Asad, z izgovorom, da bi bila alternativa še slabša.

Srečanje Putin - Obama | Avtor: EPA EPA
Srečanje ni prineslo preboja

Obama in Putin sta se nato srečala še na štiri oči in ruski predsednik je po srečanju zatrdil, da želi Rusija pomagati sirski armadi v boju proti terorizmu. Že takrat je nakazal možnost ruskih letalskih napadov na IS, izključil pa uporabo kopenskih sil. Zagotovil je tudi, da bo "vsaka ruska akcija v skladu z mednarodnim pravom".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar care
    care 12:57 30.september 2015.

    Lahko bi katera ruska raketa zalutala v izrael....nebi nič škodlo :)

  • rororkoko 12:49 30.september 2015.

    bravo končno! potrebno je vzpostaviti human red in to čim prej! To kar delajo ISIS bi morali sanirati že zdavnaj