Svet
6 ogledov

Ruski politik ozmerjal Putina in pristaše

Vladimir Putin   EPA
Politik, ki je Vladimirja Putina označil kot sramoto za Rusijo, je bil deležen groženj s smrtjo, če se ne opraviči.

Kostantnin Senčenko, lokalni politik v sibirski pokrajini Krasnojarsk, je v četrtek na spletu ostro kritiziral proruskega vodjo Čečenije Ramzana Kadirova. Senčenko je izpostavil, da je Kadirov, nekdanji čečenski upornik, ki je postal zaveznik Kremlja, diskreditiral Rusijo.

Kadirov je v sredo obtožil opozicijo, da skuša gospodarsko krizo izkoristiti za destabilizacijo države in v stalinistični maniri sugeriral, da bi bilo nekaterim posameznikom potrebno soditi zaradi sabotaže. Opozicijo, ki ima samo enega od 450 predstavnikov v parlamentu, je označil kot sovražnika naroda.

Senčenko je v četrtek na spletu ostro kritiziral Kadirova, pripisal pa še, da je Vladimir Putin “sramota za Rusijo”.

Grožnje in opravičilo

Le dan po svojih izrečenih kritikah so na enem izmed prodržavnih portalov v Rusiji objavili posnetek nervoznega Senčenka, ki je v restavraciji, z njim pa še en moški. Po tem pogovoru je Senčenko objavil opravičilo: “Bil sem v zmoti. Reagiral sem emotivno in brez razmisleka. V resnici mi je žal.” Dodal je, da se je pogovarjal s predstavniki čečenskega naroda in da je spoznal svojo zmoto.

V intervjuju za eno izmed manjših ruskih radijskih postaj je nato vendarle povedal, da so ga sogovorniki, ki jih ni želel imenovati, zagrozili, da bi ga utegnila doleteti ista usoda kot opozicijskega voditelja Borisa Nemcova.Naprimer, spraševali so me, če se rad sprehajam po Rdečem trgu,” je rekel Senčenko. V bližini Rdečega trga so namreč v lanskem letu ubili Nemcova.

Opravičilo Senčenkova je – poleg številnih smeškov – na svojih spletnih profilih objavil Kadirov in dodal, da opravičilo sprejema. 

Komentarjev 1
  • principiumnovum 13:52 17.januar 2016.

    Žurnal, pa dajte že enkrat kakšen članek sami napisati, ne pa da vam jih narekujejo na amriški ambasadi. Naučite se razumeti Ruski jezik, pa bo manj problemov z ugotavljanjem, kdo je Kostantnin Senčenko. Če ga amričani, njihovi mediji in njihove ...prikaži več obveščevalne službe slikajo kot opozicijskega voditelja, to še ni res. Kdo je ta človek? Eden od mnogih produktov amriškega miljardnega dolarskega financiranja ruskih kvazi opozicijskih sil, strank, nevladnih skupin, "oporečnikov"... Ta kekec se že več let spotika ob manjšine v Rusiji. Enkrat ga motijo budisti na vzhodu države, enkrat pa muslimani na jugu. Mislim, da je z manjšinci Čečeni še dobro odnesel, ker budisti na vzhodu Rusije so bolj miroljubni. Pa kako vas ni sram objavljati takšen traparije?