Svet
7 ogledov

Ruski ukrep slovenskih pridelovalcev ne bo prizadel

sadje, tržnica Žurnal24 main
Rusija je sporočila, da za eno leto uvaja prepoved na uvoz prehrambenih izdelkov z območij EU, ZDA, Kanade in Norveške.

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je sporočil, da Rusija ne bo več uvažala sadja, zelenjave, mesa, rib, mleka in mlečnih izdelkov iz EU, ZDA, Avstralije, Kanade in Norveška. Odlok je že podpisal ruski predsednik Vladimir Putin.

"Sankcije ne pomenijo nič dobrega. Odločitev ni bila lahka, a morali smo jo sprejeti," je dejal Medvedjev. Prepoved stopa v veljavo s 7. avgustom in bo v veljavi eno leto. Zanimivo, da odlok ne vsebuje prepovedi uvoza alkohola.

Rusija naj bi razmišljala tudi o zaprtju svojega zračnega prostora za prelete zahodnih letalskih prevoznikov, ki preko Sibirije letijo med Evropo in Azijo. Za zahodne prevoznike naj bi prepovedali tudi čarterske lete v in iz Rusije. 

Na Slovence naj ukrep za zdaj ne bi imel vpliva

Za komentar, kako bi ukrep utegnil vplivati na izvoz naših pridelovalcev, smo se obrnili na direktorja podjetja Evrosad Boštjana Kozoleta, ki se ravno te dni mudi na letni konferenci Prognosfruit v Istanbulu. Pravi, da sta evropski sadjarski združenji Freshfel in CopaCogeca že v stiku z Evropsko komisijo, a da je v tem trenutku še prezgodaj za konkretne ukrepe.

Kozole meni, da ukrep direktnega vpliva na slovensko industrijo sadja in zelenjave ne bo imel, ker je prodaja v Rusijo zanemarljiva. "Kakšni bodo posredni vplivi ukrepa, pa je v tem trenutku še težko napovedovati."

Več za promocijo in aktivnosti na novih trgih

"Avgust je mesec, ko je prodaja sadja v Rusijo najmanjša," pravi Kozole, ki sicer dodaja, da bo imel ukrep resen vpliv, če bo res trajal eno leto. "Toliko bolj je to pomembno za tiste države, ki so do sedaj veliko izvažale v Rusijo. Pred leti smo tudi iz Slovenije precej jabolk izvozili v Rusijo, zadnja leta pa je tega izvoza manj." Kozole pojasnjuje, da gre za posledico povečane pridelave na Poljskem. "Težko oziroma skoraj nemogoče jim je konkurirati predvsem seveda zaradi bližine in nižjih cen."

Po Kozoletovem prepričanju bodo evropski sadjarji po ruskem ukrepu Evropski komisiji zagotovo predlagali, da zagotovi dodaten denar za promocijo in s tem večjo porabo v uniji, poleg tega pa da denar nameni tudi povečanim aktivnostim na novih trgih.

Komentarjev 5
  • gggg 20:24 07.avgust 2014.

    Ruski ukrep slovenskih pridelovalcev ne bo prizadel.Novinarji bi lahko kdaj uporabili tudi drugi sklon!Koga ali česa - slovenskih pridelovalcev

  • Žurnalček 15:22 07.avgust 2014.

    Zgleda da bodo " jeli lišće i travu " ako treba , ko Srbi med našo vojno !

  • Tupamaros 14:41 07.avgust 2014.

    Mi bomo jedli sadje Rusi pa bolj nič. Za vse bo ostalo enako kot prej.Rusi bodo zaradi kronične nepridelave hrane in splošnega pomanjkanja (razen za cesarja in njegovo kliko) kmalu cvilili.