Svet
20 ogledov

Ruski umetnik Pavlenski skušal zažgati sedež obveščevalne službe FSB

Poslopje FSB v Moskvi Profimedias
Ruske oblasti so danes priprle umetnika Pjotra Pavlenskega, ki je znan po svojih krvavih protestnih akcijah. Med drugim si je leta 2013 pribil moda na tla sredi Rdečega trga, poleg tega si je že zašil usta in odrezal uho ter se zavil v bodečo žico. Tokrat so ga aretirali, ker je zažgal lesen vhod v poslopje ruske obveščevalne službe FSB.

Kot je poročala ruska tiskovna agencija Interfax, je Pavlenski objavil video posnetek svojega performansa, kako v središču Moskve zažge lesena vrata poslopja FSB, naslednice zloglasne sovjetske tajne službe KGB. Umetnik mirno stoji pred gorečimi vrati, ko tja prihiti policist.

Skupaj s posnetkom je umetnik objavil sporočilo, v katerem FSB očita uporabo "metode terorja brez konca in kraja", s katero ohranja svojo moč nad 146 milijoni ljudmi.

Polcisti so ga aretirali

Umetnika so policisti aretirali in ga prepeljali na policijsko postajo, kjer ga zaslišujejo. Po poročanju ruskega portala Mediazona naj bi mu očitali manjše huliganstvo. Na zaslišanje so odvedli tudi dva novinarja, ki sta spremljala protestno umetniško akcijo, a sta medtem že nazaj na prostosti.

Ogromno poslopje FSB v središču Moskve se razteza po celotni ulici. V njem je že KGB izvajal zloglasna zasliševanja in tudi usmrtitve.

Pavlenski s svojimi akcijami opozarja na zatiranje državljanskih svoboščin v Rusiji. Za lanski protest, ko je skupaj s še nekaj aktivisti sredi Sankt Peterburga zažigal gume in mahal z ukrajinsko zastavo, je obtožen vandalizma in mu grozijo tri leta zapora.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 2
  • Lunca 21:29 09.november 2015.

    Hahaha, se strinjam. Spominja me na par likov iz knjige "Analfabetka, ki je znala računati". Ste jo morda prebrali, "črna vest"?

  • principiumnovum 18:06 09.november 2015.

    Jaz bi rekla, da ta blaznež predvsem izvaja teror nad svojim telesom in psiho, potem pa še nad svojo okolico. Če je ta tajna služba res tako grozna, kot ta blaznež trdi, potem bi EFESBE morala njegova jajca kam pribiti, ...prikaži več ne pa da si jih sam. Skratka, mislim, da so zahod, njihove tajne službe in zahodni "svobodni" mediji pravkar našli novega borca za človekove pravice v Rusiji.