Svet
10 ogledov

Ruski vojaki po nesreči v Ukrajino

Ruski vojak v Ukrajini Reuters
V Ukrajini so prijeli deset ruskih vojaških padalcev. Čez mejo naj bi zašli pomotoma.

"Vojaki so patruljirali ob meji z Ukrajino in so jo nedvomno po nesreči prečkali na neoznačenem območju," je povedal neimenovani vir obrambnega ministrstva. Dodal je, da so tudi ukrajinski vojaki že večkrat po nesreči prečkali mejo.

Kijev je pred tem sporočil, da so v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine ukrajinske varnostne sile v ponedeljek zajele deset ruskih vojaških padalcev. Pri sebi so imeli osebne dokumente in orožje. Prijeli so jih blizu vasi Dzerkalne, ki je okoli 20 kilometrov oddaljena od meje z Rusijo in 50 kilometrov jugovzhodno od mesta Doneck.

Hrana za topove

Ukrajinski mediji so danes objavili posnetek, v katerem so nekateri ujeti ruski padalci priznali, da so pripadniki regimenta ruske vojske z oporiščem v srednji Rusiji in da so v Ukrajino prišli z oboroženim konvojem.

Moški v kamuflažni uniformi, ki je dejal, da je desetar Ivan Milšakov, je povedal, da so potovali v koloni preko polj in ne po cestah ter da so jim poveljniki povedali, da gredo v Ukrajino na tridnevno misijo, da pa jim niso pojasnili njihovih nalog. "Smo navadni fantje in kar so nam naročili, smo naredili. Sem so nas poslali kot hrano za topove. Ne vemo zakaj," je povedal. Drugi domnevni vojak je na posnetku dejal, da so jim povedali, da gredo na vojaško vajo, izrazil pa je tudi dvom, da bi celoten konvoj pomotoma zašel na ukrajinsko ozemlje.

Incident bi lahko pomenil prvo konkretno potrditev o vpletenosti Moskve v konflikt v Ukrajini.

Komentarjev 2
  • nostradamus 17:30 26.avgust 2014.

    podpisem +++

  • Tupamaros 17:26 26.avgust 2014.

    Pomotoma? Ne se hecat. Rusi ne delajo pri okupacijah nič pomotoma.