Svet
352 ogledov

Rusko vrhovno sodišče zavrnilo obravnavo pritožbe Nadeždina

Boris Nadeždin Profimedia
Ruski opozicijski politik Boris Nadeždin je danes sporočil, da je rusko vrhovno sodišče zavrnilo obravnavo njegove pritožbe, s katero je želel izpodbijati svojo izključitev iz prihajajočih predsedniških volitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vrhovno sodišče Ruske federacije je zavrnilo mojo zahtevo za izpodbijanje zavrnitve kandidature," je na družbenih omrežjih zapisal Nadeždin, ki je sicer trenutno na počitnicah v tujini. Že v torek je sporočil, da ne namerava odpovedati dolgo načrtovanega krajšega potovanja z družino v azijsko državo in poudaril, da si bo še vedno prizadeval za kandidaturo za predsednika.

Ruska volilna komisija je v začetku meseca Nadeždinu zaradi domnevnih nepravilnosti zavrnila kandidaturo za prihajajoče predsedniške volitve. Pojasnila je, da je odkrila nepravilnosti pri več kot 9000 od 105.000 podpisov državljanov, ki so podprli njegovo kandidaturo. To pa presega dovoljen petodstotni prag napak pri podpisih.

Ekipa Nadeždina je sicer pred odločitvijo komisije izjavila, da so bile nepravilnosti predvsem "manjše tiskarske napake, do katerih je prišlo, ko so v računalnike vnesli ročno napisane vloge".

Edini kandidat, ki je nasprotoval vojni

Nadeždin je bil edini kandidat, ki je odkrito nasprotoval vojni v Ukrajini. Protivojna drža mu je prinesla nepričakovano močno podporo, mnogi Rusi po vsej državi pa so stali v dolgih vrstah, da bi podprli njegovo kandidaturo.

Do 31. januarja, ko se je iztekel rok za prijavo, so ob Nadeždinu in predsedniku Vladimirju Putinu kandidaturo pravočasno vložili še trije kandidati, ki pripadajo pretežno prokremeljskim strankam. Zmaga na predsedniških volitvah marca se tako znova obeta Putinu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Avatar Iuckyss
    Iuckyss 06:27 22.februar 2024.

    Kreteni seveda ne veste, da ima Putin okrog 80% podpore ljudstva in ga noben protikandidat nikoli ni resno ogrožal..Tega ne zanikajo niti najbolj proti ruski analitiki..Sicer pa ima Rusija precej stroge zakone, npr. kar se tiče drog ali delovanja proti ...prikaži več državi..Lahko si proti državi, le nedokazanih zadev ne smeš trditi...Če bi bilo pri nas tako, bi bili SDSsovci pretežno tiho...

  • Burja 21:06 21.februar 2024.

    Na poštenih volitvah, bi zagotovo premagal Putina, saj nihče normalen, ne želi živeti v represivno-agresorski državi.

  • Kmodri_ 20:37 21.februar 2024.

    Jaso, Putler ne trpi konkurence...Čaka ga zdrs na ledu, vdrtje na debeli ledeni plošči, padec skozi okno, poskus padca, zdravljenje z novičokom v toplem čajčku, majhna injekcija polonija...slabost...in pogreb! Slava mu!